AJÁNLÓ
 
10:40
2014. 09. 10.
Ha azt mondjuk, hogy Raeen Roes Wilson, akkor nagyon kevesen kapják fel a fejüket, az Angel Haze művésznév...
A bejegyzés folyatódik
 
10:40
2014. 09. 10.
Első alkalommal lépett fel Magyarországon a Foals, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb brit...
A bejegyzés folyatódik
 
10:40
2014. 09. 10.
Magyarországon járt nemrég Alle Farben, és rövid ittléte alatt egy budapesti szórakozóhelyen...
A bejegyzés folyatódik
 
10:40
2014. 09. 10.
A Placebo visszatérő vendége a Sziget fesztiválnak, és mindig nagy sikerrel lép fel nálunk....
A bejegyzés folyatódik
 
10:40
2014. 09. 10.
Az idei Szigetre már úgy jutott el az elektronikus alapú gitárzenében utazó The Big Pink,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Birdy: „Mindig is dalszerző voltam”

Címkék: Birdy, interjú

Jasmine van den Bogaerde, vagy ahogy a világ ismeri, Birdy, mindössze 15 éves volt, amikor megjelent az első, még többnyire feldolgozásokból álló lemeze. Tavaly aztán jött a már saját dalokat tartalmazó második album, a Fire Within, az immáron 18 éves angol énekesnő idén pedig a VOLT Fesztiválon is fellépett. A koncert előtt beszélgettünk vele, és kicsit olyan benyomásunk volt, mintha még mindig nem hitte volna el, hogy mi történik vele.


Petőfi Rádió: A barátaid és a rokonaid Jasmine-nek vagy Birdynek szólítanak?


Birdy: A legtöbben Birdynek szólítanak, igazából mindig is így hívtak, de a régi iskolatársaim inkább Jasmine-t mondanak. Körülbelül egy hete volt utoljára, hogy valaki Jasmine-ként szólított meg.


PR: Tudvalévő, hogy már gyerekkorodtól kezdve nagyon erős zenei hatás ért téged a szüleid részéről, de amikor később úgy döntöttél, hogy te is lemezeket fogsz készíteni, kik voltak rád a legnagyobb hatással?


B: Igazából akkor is az anyukám. Ő zongorista, és hát mellette nőttem fel. Nagyon kedveltem és kedvelem Jeff Buckleyt, Tracy Chapmant, no és George Michaelt.


PR:
Részben belga származású vagy. Mit szeretsz a legjobban Belgiumban, és melyik a kedvenc ottani helyed?


B:
A családom konkrétan Bruges-ből származik, de én még sosem jártam ott, viszont azt hallottam, hogy gyönyörű hely. Amit a legjobban szeretek Belgiumban, az a sült krumpli és a majonéz, haha! Ez a kedvencem. Az In Bruges (magyarul: Erőszakik) című filmet sem láttam.


PR: Nemrég mutatták be a mozik a Csillagainkban a hiba című filmet, melynek a soundtrackjén te is szerepelsz. Honnan jött ez a lehetőség?


B: Elolvastam a könyvet, és nagyon megtetszett. Konkrétan beleszerelmesedtem a történetbe. Utána eljutottam a film egyik elővetítésére, és nem nézhettem ki valami szépen utána, mert annyit bőgtem rajta, haha! Nagyon megható és gyönyörű film. Vidám, ugyanakkor borzasztóan szomorú is. A vetítés hatására írtam is egy dalt, és nem sokkal később két újabbat, Dan Wilsonnal, akivel a második lemezemen is dolgoztam.


PR: Sok filmzenés felkérést kapsz?


B: Igazából élvezem ezt a fajta munkát, szórakoztató, és szívesen csinálnék még több ilyet. Szerepeltem Az éhezők viadala soundtrackjén is, meg ott volt még az a Pixar film, a Merida a bátor, amiben a Mumford & Sons-zal adtam elő egy számot.


PR: Az első lemezeden szinte csak feldolgozások szerepeltek. Melyik feldolgozott zenésztől kaptad a legjobb visszajelzést?


B: Nem igazán hallottam felőlük. Egyedül azt tudom, hogy Bon Ivernek tetszett a feldolgozásom, és ennek nagyon örülök, óriási rajongója vagyok. De nem igazán várom el, hogy visszajelzéseket küldjenek. A Mew nevű zenekar reagált a Comforting Sounds feldolgozásomra, jó dolgokat írtak rólam a Facebookon, és annak is nagyon örültem.


PR: Volt olyan zenész vagy zenekar, aki nem engedte, hogy feldolgozd?


B: Nem volt ilyen, mindenki beleegyezett, ami szintén nagyon jólesett.


PR: A második lemezeden aztán már a saját dalaid szerepeltek, viszont el tudod képzelni, hogy a jövőben megint felvegyél feldolgozásokat?


B: Nem igazán. Mindig is dalszerző voltam, ezt csinálom a legszívesebben. Legfeljebb csak a poén kedvéért csinálnék megint feldolgozást, mert azért az is jó móka.


PR: Hogy éled meg, hogy az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb vagy?


B: Hát, fura egy helyzet... Nemrég jöttem vissza Észak-Amerikából egy kéthónapos turnéról. Szokatlan volt ilyen sokáig távol maradni otthonról. Még soha nem voltam távol ennyi ideig. Nagyon szívesen játszottam ott, és remélhetőleg minél hamarabb visszatérek.


PR: A Fire Within albumon a legtöbb számot társszerzővel írtad. Amikor így együtt dolgozol valakivel, hogyan áll össze egy dal?


B: Bevallom, az elején utáltam ezt a módszert. Számomra a dalírás mindig is egy annyira személyes ügy volt, és nem tudtam elképzelni, hogy bevonok mást is. De aztán fokozatosan hozzászoktam, és a végére már meg is szerettem az együttműködést. Bele is lustultam, és a végén már nem is akartam egyedül csinálni, haha! Ryan Tedder például egy igazán fantasztikus dalszerző, és számomra nagy hatással van, hogy tanulhatok másoktól.


PR: Ki a leghíresebb Birdy rajongó?


B: Hű..... Azt hallottam, hogy Joss Stone szereti a zenémet, ami tök jó, mert nagy rajongója vagyok, és meglepődtem, amikor ezt mondta. Váratlanul ért.


PR: Noha még nem tart olyan régóta a pályafutásod, azért megkérdeznénk, melyik volt az eddigi legnagyobb Spinal Tap pillanatod?

B: Hajjaj, fogalmam sincs... Most az jut az eszembe, hogy egyszer épp a Skinny Love-ot énekeltem, és az egyik sorban ’tickets’ helyett azt mondtam, hogy ’chickens.’ Azért ez nem alakult valami jól, de azért vicces volt!




Szöveg: Steve-O


Kommentálnád? Itt lehet! 

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram