Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi meg Marley

Címkék: Bob Marley, #Marley70, ajánló

70 éve született Bob Marley – ma őt ünnepeljük a Petőfin! Vendégünk és segítőnk lesz a reggae-ünnepen: Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 zenekar vezetője.


„Nincsenek előítéleteim magammal szemben. Apám fehér volt, anyám fekete. Néhányan félvérnek, vagy valami ilyesminek hívnak. Én nem állok senki oldalára. Nem állok sem a fekete, sem a fehér ember oldalára. Én Isten oldalára állok, aki megalkotott engem, és aki miatt fekete és fehér vagyok” - vallotta egy alkalommal Robert Nesta Marley, egy aprócska jamaicai falu szülöttje, akinek az egész életművére jellemző ez a mondat. A világon a legzseniálisabb módon dolgozta fel a faji megkülönböztetés és identitásbeli kérdések miatti szenvedéseit.

Mint a legtöbb legendának, a világ legismertebb raszta zenészének sem jutott egyszerű életút: kis híján életét vesztette egy lövöldözésben, elhagyta hazáját, konfliktusok sorának köszönhetően producert producerre, bandát bandára váltott. 11 gyermeke született, emellé kettőt még örökbe is fogadott korábbi házasságából. Ha belegondolunk, igazság szerint nem is volt hosszú a karrierje: összesen 7 éven át turnézott, 1973-tól 1980-ig, míg egy súlyos betegség el nem vitte.

De ki érzi úgy, hogy Bob ne lenne a mai napig is köztünk? Valahányszor meghalljuk ritmusait, és bólogatva hajtjuk az autót vagy a biciklit, hadonászva rugózunk rá egy emlékkoncerten, vagy lazulva terpesztünk a kanapén: ő minden alkalommal újra feltámad.

„Get Up, Stand Up” - ez volt az utolsó dal, amelyet életében előadott.

A Petőfi Rádióban a mai napon Bob Marley dalait halljátok és a reggae első magyar tolmácsolója, a Ladánybene 27 zenekarvezetője, Bodnár Tibor segítségével óráról órára megosztunk egy-egy érdekességet életéről, zenéiről.

Éljen Marley, a lala lala long!



Szenes Laura

Eurosonic - élőben adjuk a friss trendeket!

Címkék: Eurosonic Fesztivál, EBBA, Szabó Tamás, trend, ajánló

Élőben közvetítjük a friss európai trendeket: január 15-én és 16-án délután négytől egyórás élő közvetítésben számol be Szabó Tamás a Eurosonic Noorderslag Fesztiválról az Egész útonban!  


Egy észak-holland egyetemi városban, Groningenben rendezik meg évről-évre az európai zeneipar egyik legrangosabb rendezvényét, az Eurosonic Noorderslag Fesztivált. A legtehetségesebb fiatal előadók fesztiválja ez, egyúttal rangos szakmai rendezvény: itt találkozhatunk a piac alakítóival is. A legjobb alkalom tehát, hogy az európai zeneipar legfrissebb trendjeiről tájékozódjunk – és mi késedelem nélkül át is adjuk Nektek az élményeket!

Az idén Magyarországot a Petőfi Rádió támogatottja, a Szabó Balázs Bandája képviseli, velük a holnap délutáni közvetítésben beszélgetünk, egy órás groningeni koncertjüket pedig január 23-án, az Elevenben hallgathatjátok végig.

Ma délután azonban még a friss trendekre koncentrálunk: beszélgetünk Peter Smidttel, a Eurosonic Noorderslag alapító-szervezőjével és Löbenwein Norbert magyar fesztiválszervezővel is. A fókuszában az idén Izland lesz, ezért találkozunk az izlandi rádió zenei szerkesztőjével, Ólafur Páll Gunnarssonnal, aki ajánl nekünk pár izgalmas dalt friss felfedezettjeitől. A fesztiválprogram egyik legjobban várt eleme az European Border Breakers Awards (EBBA) tegnap esti díjátadó ceremóniája volt, ezért élő közvetítéseinkben a díjazottak közül is igyekszünk többeket megszólítani!

Mint korábban írtunk róla, az Európai Bizottság által létrehozott, évente kiosztott EBBA-díjjal tíz olyan feltörekvő előadóművész vagy együttes teljesítményét ismerik el, akik az előző évben, első külföldön kiadott lemezükkel hazájukon kívül is jelentős közönségsikert értek el. Az idei díjazottak között találjuk a Klangkarussell osztrák elektronikus tánczenei duót, Melanie De Biasio belga jazzénekesnőt, a  művésznéven alkotó Karen Marie Ørsted dán énekesnőt, az Indila néven ismert, egzotikus származású francia R&B énekesnőt, valamint a német illetőségű Milky Chance folktronic duót. A 2015-ös kitüntetettek közé került az ír énekes-dalszerző Hozier, a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon második helyen végzett holland együttes, a The Common Linnets, Todd Terje norvég DJ-producer, Tove Lo svéd popénekesnő, és nagy kedvencünk, John Newman brit énekes.

A fesztivál közönségdíjasa, akire Ti is szavazhattatok korábban, a The Common Linnets (képünkön) lett, az idén tehát hivatalosan is ők Európa közönségkedvencei! Holnapi közvetítésünkben velük is beszélgetünk, de itt lesz velünk az Ivan and the Parazol, sőt az a szerencsés hallgatónk is, aki a közönségszavazáshoz kapcsolódó játékunk nyerteseként kint lehet velünk a Eurosonic Noorderslag Fesztiválon, Groningenben.

Január 15. és 16., 16:00, Egész úton - Szabó Tamás élő közvetítése az Eurosonic Fesztiválról


Ganxsta Zolee és a rossz vére

Címkék: Petőfi Backstage, Ganxsta Zolee, ajánló

Az év utolsó Petőfi Backstage-ének vendége Zana Zoltán volt, aki Karteljével éppen az elmúlt 20 évet elszövegelő tribütalbumon dolgozik – például az Alma zenekar közreműködésével. A beszélgetést ma este hallhatjátok a Kultúrfitneszben!

Ganxsta Zolee (fotó: Akvárium Klub)


Ami a szívén, az a száján. Vagy épp a bőrén. A teletetovált Ganxsta Zolee önmagához illő lazasággal válaszolta meg Horváth Gergely kérdéseit. A rapper már megjelenésében is a véletlenszerű és sokszor nyersen kinyilatkoztató hozzáállást hirdeti. Varrásainak egy része jelentőségteljes, más művek csak azért születtek, hogy legyen valami. Csak mert „jól nézett ki”.

Egyik tetkót sem bánta meg.

Annak idején a művészien obszcén Torrente-filmek indították el benne az Atlético Madrid iránti rajongást, s feltétlenül küldetésének érezte, hogy szeretett csapatának sáljában vonuljon be a Juventus-szurkolók közé. És persze még millió bajkeverés és necces éjszaka.

Egyik balhét sem bánta meg.

Csoda, ha az elmúlt két évtizednek tisztelgő albumhoz felkért vendégelőadók közül rögtön kettő is a Rossz vér című dalra pályázik?

És ha a véletlenszerűséget igazán stílszerűen akarja megkoronázni, Zolee Akkezdet Phiainak tagjai, a Brains, a Quimby vagy épp Ferenczi György mellett felkéri az Alma zenekart is a tribütalbumon való együttműködéshez. A gyerekdalfelelősök pedig boldogan igent mondanak, és feldolgoznak egy olyan Ganxsta-alkotást, amelyiknek már a címe is két vulgáris szóból áll.

Az élet élvezete, ha szükséges, csapongás és csak a kevéske igazán fontos dolog - például az apaság - komolyan vétele. Ezt vallja Zolee.

És hogy hogyan látja az elmúlt húsz évet? Pusztán azt gondolja: ha ennyi időn keresztül fenn tudott maradni a banda, akkor biztos, hogy van benne valamilyen érték.

A maga részéről egyik évet sem bánta meg.


Szenes Laura



Hozzászólnál? Itt lehet!

Tesséklássék - Hiperkarma!

Címkék: Hiperkarma, ajánló

Senkitöbbet harmadszor: felcsaphatjuk a Konyharegényt!

A Hiperkarma tagjai bizony sosem voltak senkik, ráadásul ma esti koncertjükön mutatják be harmadik albumukat, amit mi egy, az eseményhez méltó Hiperkarma-nappal ünneplünk meg itt a Petőfin.

Mitévők leszünk? Úgy döntöttünk, minden órában lejátszunk nektek két dalt tőlük. Emellett egészen estig óránként többször, többekkel beszélgetünk. 

Mindenki függ valamitől. Vannak, akik a zene megszállottai, mások sokkal inkább a szavak emberei. Az előbbieknek a dob meg a basszus egész nap magáért beszél, pardon, zenél. Az utóbbiak kedvéért pedig Molnár Cecília nyelvésszel szószerint is átvizsgáljuk a Hiperkarma-alkotásokat.

Megkérdezzük az énekest, Bérczesi Robit: mit jelent az, hogy a Hiperkarma "hug 'n' roll" zenét csinál, de az sem felejtő, hogy a ma esti fellépésen a Halott Pénz Marsalkó Dávidja, Szekeres András vagy épp Fluor Tomi is tiszteletét teszi. Így aztán secperc alatt rájuk rontottunk, hogy ők se hagyják mindezt szónélkül.

Felesleges azonban a hosszas blabla, mert úgyis minden hallgatónknak az számít, hogy a Hiperkarma-napot hallgatva mit súgnak bent a szívzörejek.

Akiben mégis kérdőjelek maradtak, amondóak vagyunk: csak hallgassák!

Szenes Laura

 


Alvin és a Supernem meg egy klip

Címkék: koncertajánló, Alvin és a Mókusok, Supernem

Mindent felforgató közös turnéra indul két klub- és fesztiválkedvenc zenekar, az Alvin és a Mókusok és a Supernem. Az első koncert szeptemberben, Budapesten a Parkban, vidéki állomások novemberben.



Az ugrálós és szellemes rockzene kedvelőinek két kedvenc zenekara szeptember 21-én lép fel a Budapest Parkban - pontosan hét évvel legutóbbi közös fellépésük után -, aztán jönnek a további közös állomások: november 8-án a győri Bridge, november 9-én a zalaegerszegi Keresztúry ÁMK, november 15-én Szombathely és a Mozi, november 16-án Székesfehérvár és a Fezen klub, majd zárásként december 7-én a megújult veszprémi Expresszó.

„Nyíregyháziak lévén, Szabival gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Mindketten csináltunk béna zenekarokat a jelenlegi bandáink előtt, melyeken  jókat mosolygunk mai fejjel! Eltelt százezer év és most egy színpadon állva forgatjuk fel Magyarországot az őszi túránk keretein belül!” - üzeni a közönségnek a szeptember 9-én egyébként a Paraszt című új klippel jelentkező Alvin és a Mókusok névadó frontembere, Alvin, míg Papp Szabi, a Supernem frontembere ugyancsak lelkes: „Alvin már 20 évvel ezelőtt is ugyanezt tolta, mint most - így lettek ők Magyarország egyik kultzenekara. Mikor elkezdtük a Supernemet, mindig nagy figyelmet és törődést kaptunk tőlük. Rég a levegőben volt már ez a közös ramazuri, közös nyíregyházi múltunkat is tekintve...szerintem a közönség nagyon bírni fogja a dolgot. Találkozunk ott!”


Az új Alvin-klip itt látható, a turné részleteiről pedig bővebben a Petőfi Rádió honlapján olvashattok!

 



Kommentálnád? Itt lehet!



Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram