AJÁNLÓ
 
00:00
2014. 09. 08.
Szinte kimondani is hihetetlen, hogy az Animal Cannibals immáron negyedszázados múltra...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2014. 09. 08.
Föltámad a tenger a hétvégén – minden eddiginél látványosabb, dupla előadással tér vissza...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2014. 09. 08.
Szimler Bálint és Rév Marcell zenés dokumentumfilmje, a Balaton Method koncertekkel egybekötött...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2014. 09. 08.
A Cloud 9+ lemezbemutató koncertjére nyerhettek egy tucatnyi jegyet a héten Tizenkettő egy koncert...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2014. 09. 08.
Noel Richards jövő vasárnapi életműkoncertjére nyerhettek egy tucatnyi jegyet a héten Tizenkettő...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hip-hop hét indul a Petőfi Rádióban!

Címkék: hip-hop, Animal Cannibals

MC, scratch, rap, break, graffiti... néhány kifejezés, amely a hip-hop kultúrájából született. A hip-hop nemcsak zenei stílus, a hip-hop egy komplex csomag. Megvan a maga formája a kinézetben, a szlengben, a világhoz való hozzáállásban, de a legérthetőbben persze mégiscsak a zene útján képes kifejezni magát. Ezen a héten a Petőfi Rádióban mi is rákoncentrálunk egy kicsit a hip-hopra. Dalpremierek várhatók!


A hip-hop önvallomás, meggyőződések lenyomata. Követői az 1970-es évek Amerikájában robbantották ki a műfajt, és 20 évvel később kezdték élesíteni elvi finomságaikat. Itt-ott - aztán már nem is csak itt-ott - felütötték fejüket a különbségek, amelyeket a Keleti és Nyugati part szembekerülése lassan háborúvá pumpált.

Tupac (avagy 2Pac) Shakur neve talán még többeknek ismerős. A hip-hop történetének egyik legkiemelkedőbb rap-harcosa - talán nem ezt gondolnánk elsőre - jazz-t, balettet és színészetet tanult. Imádta az irodalmat: sok más mellett olyan írók műveit falta, mint Shakespeare, Machiavelli vagy Vonnegut. Rapszövegeiben kifejezett gondolatai egyfelől rajongók tömegeit vonták maguk után - másfelől azt, hogy golyóálló mellényben kellett az utcára lépnie. 18 évvel ezelőtt egy szép napon kivételt tett és úgy döntött, mellény nélkül indul koncertezni. Ekkor lőtték le.

A hip-hop hullám körülbelül 20 éve tört be Magyarországra. Egyébként az első hírnöke Fenyő Miklós volt, aki, miután elkerekedett szemekkel figyelte a Németországban break-elő fiatalokat, 1984-ben úgy döntött: lemezre váltja vadiúj ismereteit.

A hip-hop magyar védnökei ezt követően rohamos iramban mutatták meg tehetségüket. Ennél már csak az az örvendetesebb hír, hogy többen közülük a mai napig sem álltak le, s mindeközben újabb zseniformációk is felbukkannak. Említhetjük például az Annimal Cannibalst, a Halott Pénzt, a Neurotic zenekarból ismert Pajor Tamást, Denizt, a Punnany Massifot vagy a Hiperkarmát.

Hogy miért éppen őket emeltük ki? A Petőfi rádió hip-hop hetében - jól ismert, klasszik hip-hop alkotások mellett - reggelente hallhattok valamelyiküktől egy vadiúj dalt, amelyet a későn kelőkre, lemaradókra tekintettel a nap folyamán többször ismétlünk is.

Emellett mindenki, aki úgy érzi, többet is tudhatna a világot felforgató hip-hopról, esténként hallgassa a Kultúrfitneszt, ahol az Animal Cannibals tagjai a maguk beszippantó, közérthető és szórakoztatóan informatív stílusában kalauzolnak végig bennünket a műfaj ágas-bogas történeten.


Megmondós lesz - tartsatok velünk! 

Szenes Laura

Kommentálnád? Itt lehet! 

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram