AJÁNLÓ
 
10:58
2014. 09. 25.
Ha azt mondjuk, hogy Raeen Roes Wilson, akkor nagyon kevesen kapják fel a fejüket, az Angel Haze művésznév...
A bejegyzés folyatódik
 
10:58
2014. 09. 25.
Első alkalommal lépett fel Magyarországon a Foals, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb brit...
A bejegyzés folyatódik
 
10:58
2014. 09. 25.
Magyarországon járt nemrég Alle Farben, és rövid ittléte alatt egy budapesti szórakozóhelyen...
A bejegyzés folyatódik
 
10:58
2014. 09. 25.
A Placebo visszatérő vendége a Sziget fesztiválnak, és mindig nagy sikerrel lép fel nálunk....
A bejegyzés folyatódik
 
10:58
2014. 09. 25.
Az idei Szigetre már úgy jutott el az elektronikus alapú gitárzenében utazó The Big Pink,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Címkék: Wilkinson, interjú

Néhány hónappal budapesti koncertje után augusztus közepén, a Strand fesztiválon is nagyszerű bulit tartott az egyre népszerűbb brit DJ-producer, Wilkinson. A második albumán dolgozó zenész imádja a magyar közönséget, mert szerinte értékelik a dallamos elektronikus zenét és veszik a lapot a bulikon. Az immáron a magyar „fesztivállapotot” is megismerő Wilkinson ezúttal is elégedett lehetett a közönséggel, hiszen a késő éjszakai időpont és a szemerkélő eső ellenére is szép tömeg gyűlt össze a színpad előtt.

Petőfi Rádió: Emlékszel még az első pillanatra, amikor megérintett a zene, amikor megérezted, hogy ez a te utad?


Wilkinson: Annak idején dobosként kezdtem, játszottam is egy zenekarban. Ha visszagondolok, talán nem is emlékszem olyan időszakára az életemnek, amelyben ne játszott volna fontos szerepet a zene. Előbb a zenekarral, aztán pedig, áttérve az elektronikus vonalra, egyedül, de mindig zenéltem. Azt hiszem, akkor teljesedtem ki igazán, amikor a számítógép segítségével elkezdhettem egyedül dolgozni. Nagyon jó érzés volt, hogy teljes dalokat, majd később teljes albumot állíthatok elő egymagam.


PR: Mindig nagyon jó és tehetséges énekesekkel dolgozol együtt a dalaidban. Hogyan választod ki őket?


W: A menedzsment és a kiadóm nagyon sokat segít a felkutatásukban, sokszor tesznek javaslatot is, hogy kivel kellene közös dalt készítenem. Volt egy-két hang, akiket én találtam meg, de legtöbb esetben nem is ismerem őket, ott a stúdióban, a dal felvételekor találkozom velük először. Lehet, hogy ez így nem tűnik valami romantikusnak, de nagyon jól működik, a legtöbb dal így készült el az albumomra.


PR: Van „áloménekesed”? Ha választhatnál feltételek nélkül valakit, kivel készítenél közös dalt?


W: Nagyon szívesen dolgoznék Emelie Sandéval, vagy a London Grammar énekesnőjével, Hannah Reiddel. Azokat az énekeseket szeretem igazán, akiknek a személyisége átjön a dalokon, akiknek nem csak a hangjában, de egyéniségében is van valami különleges. Azokkal a vokalistákkal dolgozom szívesen, akiknek az orgánumában van valami egyedi, valami átütő, valami senkiéhez sem hasonlítható. Ezt szeretem. Bárkit választhatnék is a dalaimhoz, biztos ilyen lenne az áloménekesem.


PR: Használsz klasszikus dobgépet vagy szintetizátort, esetleg autentikus groove-okat a dalaidban? Ezek nagyon menők mostanában.


W: Nagyon ritkán használok ilyeneket. Egy-két samplert talán. De sokkal jobban szeretem klasszikus hangszerek bevonásával különlegesebbé tenni a dalaimat. Sokszor használok például zongorát, vagy klasszikus gitárt, akusztikus hangszereket. Mindig az a célom, hogy fesztivál-hangzást, élőzenei hangzást adjak a dalaimnak, már ha létezik ilyen. Először mindig valódi hangszereken készítem el a számokat, így megszületik az alap, ehhez jönnek utána az elektronikus zenei adalékok, a szintetizátor groove-ok, az effektek, a programok.


PR: A közönség, ahogy a Strand fesztiválon egybegyűlt tömet is mutatja, nagyon kedvelte a Lazers Not Included albumodat. Mikor jön folytatás teljesen új dalokkal?


W: Egyelőre csak single-ben gondolkodom. Új dalokat még az ősszel szeretnék mutatni a közönségnek, de új albumot csak jövőre készítek, úgy tervezem.


PR: Nagyok sok, sőt egyre több DJ-producer dolgozik a világban, vannak köztük jók és kevésbé jók. Azt gondolom, igazán sikeres csak az lehet közülük, aki amellett, hogy tehetséges, ügyes és megfelelő technikai tudással bír, még valami miatt különleges is. Szerinted a te zenéd mitől különleges? Mitől vagy más, mint a többi DJ-producer?


W: Nem tudom. Tényleg nem. Egyetértek veled, de nem hiszem, hogy előre eldönti az ember, hogy miben lesz más, mint a többiek. Az biztos, hogy nagyon fontos számomra minden számban a dallam, a vokalisták szerepe és a valódi hangszerek szerepeltetése. Ki tudja, talán ettől vagyok kicsit más, mint a legtöbb DJ. Afféle levegős, dallamos elektronikus zene az enyém, talán ezért is játsszák olyan sokat a rádiók, ami nagyon fontos a siker szempontjából. Szeretek együtt dolgozni másokkal, stúdiózenészekkel, énekesekkel, szeretem, ha a dallam kerül előtérbe és az effektek csak kiegészítő elemként szerepelnek a dalaimban. Azt hiszem ez az én „egyediségem” titka.
 

 



Szöveg: Leirer Tímea



Kommentálnád? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram