Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Petőfi TOP 50: Hova lett…

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Bikini

BIKINI - HOVA LETT… (Hungaroton Start, 1983)

Nagy Feró feloszlatta a központilag ellehetetlenített Beatricét, és Németh Alajossal új zenekart alapított, a Bikinit, ahová vele ment a szintén ex-beatricés Vedres Joe is. Az új együttes dadaista punkzenét játszott, márpedig tanult zenészek szolgáltatták meg a hangszereket, ami nyilván hozzájárult a produkció színességéhez. Néha egy adott dalon belül váltakoznak a műfajok, a szövegek pedig - a korszak cenzúrázottságához mérten - merészek, frissek és fanyar humorról tesznek tanúbizonyságot.


Az élőben inkább performanszt, mintsem hagyományos rockkoncertet prezentáló és rengeteg hangeffektet bevető Bikini hihetetlen módon egy amerikai punkválogatásra is felkerült a Maradj már című számmal, amit a később a VHK-t is felkaroló Dead Kennedys frontembernek, Jello Biafrának köszönhettek. Ezen kívül is még sok jó dallal és meghökkentő pillanattal szolgál az album, ilyen például az Esti mese szignáljának váratlan felcsendülése, vagy a Henry Mancini-féle Peter Gunn, melynek a Duane Eddy által is játszott változatát formálták a saját képükre Feróék.


Az 1983-as albumot Nagy Feró és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 14-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Mondd el

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Bikini

BIKINI – MONDD EL (HUNGAROTON START, 1987)Nagy Feró a nyolcvanas években kivált a Bikiniből, mellyel két rendkívül stílusos, műfajilag nehezen behatárolható lemezt készített. Állítólagos anyagi és művészi viták miatt Feró 1985-ben kiszállt, és a Rolls Frakció énekese, D. Nagy Lajos lett a frontember, akivel a Bikini elég komoly metamorfózison ment keresztül. Már a vele készült első album, az Ezt nem tudom másképp mondani is a később védjeggyé váló enyhén hard rockos hangzást hozta, az 1987-es Mondd el pedig már egy igazi "új-bikinis" album.

Feró szelleme azért még jelen van, erre az albumra is szállított dalszövegeket, Trunkos Andrással egyetemben. Az alig több mint fél órás lemez számos dala a mai napig közönségkedvenc, például az Adj helyet, a Fagyi vagy a bakaélet nehézségeit taglaló Nehéz a dolga, melyet nagy valószínűséggel az egy évvel korábbi, hasonló témájú Status Quo sláger (In The Army Now) ihletett.


Az 1987-es albumot Németh Alajos (Lojzi) és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be október 27-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram