Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Címkék: Petőfi Backstage, Likó Marcell, Vad Fruttik, videó

A Petőfi Backstage csütörtökről csütörtökre az Akvárium Klubban várja mindazokat, akik hosszasabban töltekeznének nagyon zenészeink és más különleges vendégek gondolataival, élményeivel. A munka és suli utáni, lazulós, hol nevettető, hol egészen elmélyülő beszélgetős estéken a Kultúrfitnesz műsorvezetője, Horváth Gergely tartja kezében az eszmecserék fonalát.


Itt van például Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere, akit december első csütörtökén látott vendégül a Backstage, és akivel az egész diskurzus afféle hullámvasúttá vált, ellentétek ellentéteit felsorakoztatva.

A kiindulópont egy könyvismertető gondolata volt, miután az énekes gyerekkora óta falja a könyveket. Az olvasói oldalát megmutató Likó Marci adott némi ízelítőt könyvélményeiről - és aztán másról is. Géczi János, Feldmár András, Grecsó Krisztián írásairól értekezett, s mégis, a társalgás végére valahogy egészen egyedi vonásait is megismerhette a közönség. A színpadhoz és mikrofonhoz szokott frontember nem szégyellte bevallani zavarát, aztán persze igazi, már-már védjegyévé váló humorral kezelte a helyzetet. Kivéve, amikor nem, mert olyankor éppen ellenkezőleg: meglepő őszinteséggel.

Ha valamit megállapíthatott a Backstage hallgatósága, azt biztosan, hogy a zenész nem fél feltárni olyan gondolatokat, érzéseket, múltbéli élményeket, amelyeket mások, talán csak a biztonság kedvéért, de inkább megtartanának maguknak. Marci beszámolója így vált egy kicsit többé puszta okfejtésnél, és lehet, hogy őt is épp ez szabadítja fel. Hiszen, mint mondta egy ízben, „a közönség megvédi”.

Aki a mai, kedd esti Kultúrfitneszben visszahallgatja a beszélgetést, megtudhatja, milyen technika vezérli a Fruttik-frontember dalszövegeit, ha nem a magánhangzók csengése. Megtudhatja azt is, mit váltott ki gyerekkorában a mindig pörgő Marciból az a bölcsesség, mely szerint „csak a buta gyerekek unatkoznak”. Megismerheti az énekes pánikkal küzdő oldalát és a Feldmár András általi okfejtését arról, valójában mi okozza bennünk a pánikot. Hogy mit jelent számára az, amikor egy könyv túrós csuszává válik, hogyan élte meg azon időszakát, amikor jöttek-mentek a lányok az életében. Sőt, az is kiderül, ami talán a legtöbbünkben kelti ellentétek érzését: a Fruttik-vezér összetéveszthetetlen humora és vidámsága mellett miért van, hogy a zenekar valósággal fürdik az érfelvágós dalokban? 

Könnyed és kemény, kacagós és komoly. Ilyesféle beszélgetés született Likó Marcival a Backstage-ben. Néha jóról, néha rosszról, néha nemről, és még arról is, amikor nem foglalkoztatja semmi sem.

Szenes Laura

Petőfi Backstage: Likó Marci Könyvklubja – 2014. december 9., 19 óra, Kultúrfitnesz


  

Petőfi TOP 50: Fénystopposok

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Vad Fruttik

VAD FRUTTIK – FÉNYSTOPPOSOK (Megadó Kiadó, 2010)

A Vad Fruttik tulajdonképpen már 1996-ban megalakultak, de komolyabb ismertségre csak közel 10 évvel később tettek szert, az első albumra (Rózsikámnak digitálisan) pedig egészen 2006-ig kellett várni. Az első album Sárga Zsiguli című slágere, illetve a két évvel későbbi Egy éjszaka Bohémiában már igencsak komoly sikereket ért el, a kispálos hagyományokat ápoló Vad Fruttik pedig szép lassan az ország egyik legnépszerűbb zenekara lett.

A Fénystopposok, amelyet a Lovasi András vezette Megadó Kiadó jelentetett meg, még egy lapáttal rátett az addigi érdemekre, a srácok repertoárja pedig olyan slágerekkel bővült, mint a Lehetek én is, az elektronikus beütésű Nem hiszek, a Városlakó, a Boroskóla vagy a 30Y-t is megidéző Embergép. Likó Marcell és társai azóta még a Mahasz-lista első helyét is megjárták tavalyi albumukkal (Darabok), úgyhogy manapság tényleg nem nagyon találni náluk népszerűbb magyar zenekart a fesztiválokon.A 2010-es albumot Likó Marci, Vitáris Iván és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 25-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram