Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Petőfi TOP 50 extra: Full Range

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Brains

BRAINS – FULL RANGE (Beats Hotel, 2013)


Kevés zenekar megy át akkora műfajbeli átalakuláson, mint a kereken húsz éve alakult szentendrei Brains. A kezdetekben hardcore-t, majd funk rockot játszottak, úgyhogy meglehetősen rögös út vezetett ahhoz a hol elektronikus, hol rockos, no meg reggae-s és hip hopos elegyhez, ami manapság jellemző rájuk. A fordulópont a 2006-os Humanual album volt, melynek elkészítésében már MC Columbo is részt vett, és két további, szintén ígéretes lemezt követően vették fel eddigi talán legkiforrottabb munkájukat, a 2013-as Full Range-et.

A cím igencsak találó, hiszen egyrészt rengeteg stílus sorakozik fel a dalokban, másrészt a zenekar ereje teljében van. A Kosheen-énekesnő Sian Evanst szerepeltető We Are One, a Punnany Massif tagjainak vendégeskedésével felvett Nem csak te vagy, valamint a Hurts, a Your Desire vagy a Budapest Tours a hazai fesztiválok legnagyobb slágereinek számítanak 2013 óta.A 2013-as albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 19-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Jelbeszéd

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Koncz Zsuzsa

KONCZ ZSUZSA – JELBESZÉD (Hungaroton-Pepita, 1973)


1973 a kiváló női lemezek éve volt Magyarországon, Halász Judit nagyszerű bemutatkozása mellett ebben az évben jelent meg Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című albuma is. Utóbbi hölgy még fruskaként az 1962-es Ki mit tud?-on bukkant fel, első szólómunkáját pedig 1969-ben jelentette meg Volt egyszer egy lány címmel. Neve szinte a kezdetektől fogva összeforrt az Illés zenekarral, az 1970-es Szerelem albumot közös néven jelentették meg, a csúcsműre pedig 1973-ig kellett várni.

A Jelbeszéden is természetesen ott vannak Bródy Jánosék, és ahogy Halász albumán, úgy itt is szerepelnek híres versek, konkrétan Petőfi Sándortól és József Attilától. Érdekesség, hogy a hatóságok az első értékesítés (kb. 50 ezer példány) után leállították a lemez forgalmazását, mert felforgatónak ítélték a szövegeket. Az albumnak inkább első, vagyis az "illéses" fele az emlékezetesebb, olyan nagyszerű örökzöldekkel, mint a Kertész leszek, a Ha én rózsa volnék vagy a Ne kérdezd.Az 1973-as albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 18-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Kép a tükörben

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Halász Judit

HALÁSZ JUDIT – KÉP A TÜKÖRBEN (Hungaroton, 1973)


Noha első körben színésznőként szerzett nevet, Halász Judit 1973-ban belevágott az énekesnői pályába, és meg is maradt azon a mai napig. Kép a tükörben című, remekbe szabott bemutatkozásához Bródy Jánost kérte fel producernek, de közreműködött a Tolcsvay Trió, a dalszövegek pedig valójában híres versek, melyek szerzői között megtaláljuk Weöres Sándort, Babits Mihályt és József Attilát is.

Halász debütalbuma minden idők legnépszerűbb gyereklemezének számít, és időtlenségét kiválóan jelzi, hogy nem csak megjelenését követően vásárolták meg ezt a hanghordozót a szülők a gyerekeiknek, hanem a mai napig kelendő albumról van szó. A Süss fel Nap, a Micimackó, a Bóbita, a Vízipók vagy a Csiribiri sorain jó pár nemzedék nőtt fel az elmúlt bő negyven évben, és valószínűleg sokak felcseperedésének lesz ez még kellemes filmzenéje.Az 1973-as albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 17-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Kiscsillag

KISCSILLAG – ÖRÖKRE SZÍVEMBE ZÁRTALAK (Megadó Kiadó, 2009)


A Kiscsillagot akkor alapította Lovasi András, amikor a Kispál és a Borz kezdett megtorpanni, az új együttes ritmusszekciója pedig (az állandó Kispál-vendég Leskovics "Lecsó" Gábor mellett) két ős-kispálos, Ózdi Rezső és Bräutigam Gábor lett. A 2006-os, meglehetősen fura címmel ellátott bemutatkozás, a Greatest Hits Vol. 01 rockosabb dalokat prezentált Lovasi (akkor még) főzenekarához képest, és ez igaz volt a három évvel későbbi folytatásra is.

Ekkorra már lezajlott egy tagcsere: Bräutigam helyett az akkor a Kispálban is doboló Mihalik Ábel jött, és ugyan nem igazán neki köszönhető, de a felhozatal némileg színesebb lett a debüthöz képest. Talán a Légyszíves lett ennek az újfent vicces borítóval megküldött albumnak a legkiemelkedőbb darabja, de olyan számokat is fontos megemlíteni, mint az Örökre, a Pénz miatt vagy a régi haverral, Rátgéber Lászlóval közös és fesztiválnevet is ihlető Fishing On Orfű.A 2009-es albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 16-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Hamu és gyémánt

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Cserháti Zsuzsa

CSERHÁTI ZSUZSA – HAMU ÉS GYÉMÁNT (Rózsa Records, 1996)


Halász Judittal és Koncz Zsuzsával ellentétben Cserháti Zsuzsának sajnos nem adatott meg az a szintű siker, amire a tehetsége predesztinálhatta volna, pedig sokan őt tartották a legfeketébb hangú magyar énekesnőnek. Szécsi Pál patronálásának köszönhetően ismerte őt meg az ország a hetvenes évek elején, és többször is emlékezetes produkcióval tette le a névjegyét, pl. az Édes kisfiam című szívszaggató balladával 1978-ban, vagy második önálló albumával, az 1981-es Többé nincs megállással.

Ezt követően viszont hosszú szakmai és magánéleti válságon ment keresztül, mígnem kiváló formában tért vissza 1996-ban, a Hamu és gyémánt albummal. A kornak megfelelően modern hangzású jazzpop dalok (például az Egyetlen éj, az Őrült láz, az Akad amit nem gyógyít meg az idő sem vagy a címadó szám) visszahozták Cserhátit a köztudatba, ám a fellángolás sajnos nem sikeredhetett túl hosszúra - az énekesnő 2003-ban, mindössze 55 évesen elhunyt.Az 1996-os albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 15-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Utolsó gyémántok

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, 2. adás

Az elmúlt 50 év általunk legjobbnak tartott ötven magyar könnyűzenei albumát már bemutattuk az elmúlt hetekben, a Petőfi TOP 50 magyar album sorozatban. Kis matematikai bravúrral aztán 60 lett az 50-ből - most ennek, tehát a bővített kiadásunknak a záró epizódja következik, öt újabb remek lemezzel!  

Nagy István Steve és Babucs Kriszta a stúdióban


Heti válogatásunkban szerepel a magyar poptörténet egyik legsikeresebb visszatérését produkáló Cserháti Zsuzsa hihetetlen sikerű jazz-popos albuma 1996-ból, Lovasi András új, a Kispál és a Borz-történet megtorpanásakor alapított zenekara, a Kiscsillag 2009-es korongja, és Halász Judit bemutatkozó gyereklemeze 1973-ból, amelyet az addig inkább színésznőként ismert énekesnő Bródy János és a Tolcsvay Trió közreműködésével készítette. Ugyanebből az évből származik az 1962-es Ki mit tud?-on felbukkant Koncz Zsuzsa számos örökzöldet, a többi közt a nevével összeforrt, Ha én rózsa volnék című dalt is tartalmazó csúcsműve, amely szintén felkerült a listánkra, illetve ezen a héten mutatjuk be válogatássorozatunk legfrissebb darabját, a jelentős műfajbeli átalakuláson átment szentendrei Brains zenekar elektronikus, rockos, reggae-s és hip hopos skálát felvonultató, tavalyi albumát. 

A korábbiakhoz hasonlóan a vasárnap este tárgyalt albumokat hétfőtől péntekig sorra végighallgatjuk a Kultúrfitneszben!
Petőfi TOP 50 magyar album - extra, 2. adás: 


Cserháti Zsuzsa – Hamu és gyémánt (1996)

Kiscsillag – Örökre szívembe zártalak (2009)

Halász Judit – Kép a tükörben (1973)

Koncz Zsuzsa – Jelbeszéd (1973)

Brains – Full Range (2013)Hozzászólnál? Itt lehet!

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, PASO

PASO – THE RETURN OF THE PANNONIANS (Skaland Kulturális Egyesület / Megalith Records, 2007)


Magyarországon elég nagy népszerűségnek örvendenek a karib térségből származó roots műfajok, és erre érzett rá remekül a 11-tagú Pannonia AllStars Ska Orchestra. A külföldön is sikerrel játszó csapat 2003-ban jelentette meg címnélküli demóját, az első klasszikus értelemben vett nagylemezre (Budapest Ska Mood) pedig 2005-ig kellett várni.

Sokak szerint 2007-es, The Return Of The Pannonians című albumuk a főmű, melyen az Erik Sumo Band mindkét énekesnője, Harcsa Veronika és Kiss Erzsi is közreműködött. A szokásos ska/reggae/dub/dancehall/calypso hatások mellett hegedű színesíti az összképet, és találunk magyar népzenei elemeket is, például a Tenkes kapitányában vagy a Saharában. Két évvel később a Feel The Riddim album sikerét követően Lippiék lettek az ország egyik legnagyobb fesztiválkedvence, és a 2012-es Lovemonster is nagy sikert aratott.A 2007-es albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 12-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Metro

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Metro

METRO – METRO (MHV Qualiton, 1969)


Az 1969-ben még Zenith néven alakult Metro volt a hatvanas évek harmadik számú beatzenekara az Illés és az Omega után. A Sztevanovity fivérek, Zorán és Dusán vezette együttes eleinte neves előadók (Roy Orbison, The Shadows) dalait dolgozta fel, a már akkor legendásnak számító Metro klubba pedig szinte lehetetlen volt beférni. A '66-os Táncdalfesztivál hozta meg nekik a nagy elismertséget, sikeresebbnél sikeresebb kislemezeket adtak ki, '69-re pedig végre összejött az első album is.

A címnélküli lemezen egymást váltják a pszichedelikusabb darabok és a könnyedebb slágerek - a Citromízű banán, az Ülök egy rózsaszínű kádban vagy a Ne szólj rám egyaránt hatalmas közönségkedvenc lett. Zoránék egy évvel később kiadták a legelső magyar koncertlemezt, '72-ben viszont, mindössze egy stúdióalbummal a hátuk mögött, feloszlottak.Az 1969-es albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 11-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Rocktérítő

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Neurotic

NEUROTIC – ROCKTÉRÍTŐ (Mozgókép Innovációs Társulás, 1988)


A Magyarországra késéssel és jóval undergroundabb szinten begyűrűző punkhullám részeként alakult a Neurotic, de csak a nyolcvanas évek közepétől vált igazi kultuszzenekarrá. Ekkorra zenéjükben már kevés nyoma maradt a punknak, viszont alaposan benne volt az új hullám, a funky, sőt, hazánkban először még rap is felbukkant. Mindez természetesen az ön- és közveszélyes frontember, Pajor Tamás számlájára volt írható, aki talán a komplett magyar poptörténet legzseniálisabb szövegírójának tekinthető.

Ráadásul úgy, hogy a Neuroticnak hivatalosan soha nem jelent meg lemeze, egyetlen hivatalos kiadványa a Rocktérítő című dokumentumfilm soundtrackje, bár ez is csak kazettán jött ki. A film döbbenetes hitelességgel mutatja be Pajor züllését, majd váratlan megtérését is, ezen a lemezen pedig már későbbi zenekarától, az Amentől is találunk egy dalt.Az 1988-as albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 10-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Szalai Éva

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Kaukázus

KAUKÁZUS – SZALAI ÉVA (Szerzői kiadás, 2008)


A Kardos-Horváth János vezette, tatabányai illetőségű Kaukázus volt az első olyan magyar zenekar, melyet már fizikai hordozó nélkül, lényegében az internet segítségével ismert meg az ország. A Majdnem Kína album 2004-ben került fel a világhálóra, két évvel később pedig egy másik "országos" lemez, az Amerika nem hazudik növelte tovább népszerűségüket.

A kispálos, illetve lovasis hagyományokat le sem tagadható Kaukázus aztán a 2008-as Szalai Évával vált igazán népszerű alterzenekarrá, hiszen azon a kiadványon olyan bombaslágerek szerepeltek, mint a Tartós béke, a Teszkó, a Celeb vagy a címadó dal. A társadalmi folyamatokra mindig is érzékenyen reagáló csapat aztán 2010 elején feloszlott, de Kardos-Horváth különböző projektjeivel továbbra is rivaldafényben maradt, 2013-ban pedig újra összerántotta régi zenekarát.A 2008-as albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 9-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra: Charlie

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, Charlie

CHARLIE – CHARLIE (Rózsa Records, 1994)


Horváth Károly eleinte a Decca zenekar énekese volt, mely hamarosan új nevet (Olympia) választott magának. Később az Afriaca tagja lett, és Afrikában lépett fel, hazatérve pedig ő lett a Generál frontembere. A külföldön is jegyzett együttes feloszlását követően lényegében végigvendéglátózta a nyolcvanas éveket nyugaton, majd a rendszerváltást követően a Tátrai Band énekese lett.

Első szólólemezére meglehetősen sokáig, 1994-ig kellett várni, és a hatalmas siker arról árulkodott, hogy mekkora tartalékok rejlenek a rekedtes hangú énekesben. Az elsősorban bluesos-jazzes, másodsorban funkys/soulos album szinte összes dala sláger lett: a Jég dupla whiskyvel, a Skandináv éjszakák, a Nézz az ég felé vagy a Könnyű álmot hozzon a szél egy későn, de azért még idejében kibontakozó szólókarrier nagyszerű indulását jelentették.Az 1994-es albumot Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be december 8-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 extra – első rész

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, extra, 1. adás

Az elmúlt 50 év általunk legjobbnak tartott ötven magyar könnyűzenei albumát már bemutattuk az elmúlt hetekben, azonban sok nagyon jó lemez született még ebben az időszakban, ami nem fért bele a listába, mégis fontos róluk beszélni. Éppen ezért az elkövetkező két hétben újabb korongokkal érkezünk!  

Nagy István Steve és Babucs Kriszta a stúdióban


„A Petőfi TOP 50 sok izgalmas élménnyel gazdagított. Elsősorban nagy élmény volt sok olyan előadóval, zenésszel találkozni, akiknek zenéit gyerekkoromban a szüleim sokat hallgatták. Ahogy összeállt a kép az elmúlt ötven év könnyűzenei piacának mozgatóiról, egyre átláthatóbb lett a három T, vagyis, a Támogatott, Tűrt, és Tiltott rendszere”
– mondja Babucs Kriszta, a sorozat háziasszonya. „Érdekes volt, hogy a mostani nagyon zenészeink szinte mindegyike említette az Illést, mint meghatározó zenekart, az elmúlt 25 évből pedig a Kispált. Éppen ezért volt klassz Lovasi Andrással beszélgetni a stúdióban, hogy ő vajon érzi-e ezt a hatást a mai könnyűzenei utánpótlásban, de nagy kihívás volt egy stúdióba beültetni a Suhancos két tagját, Szabó Balázst és FankaDelit, akik nem éppen a legnagyobb barátságban hagyták abba a közös zenélést, mégis hajlandóak voltak a Petőfi TOP 50 kedvéért félretenni a régi sérelmeket...”

Bővített kiadásunk e heti fordulójába öt különböző stílusú, de jól ismert lemezbe hallgatunk bele: Charlie első, bluesos-jazzes szólólemezébe, amely egy hosszabb, negyedszázados pálya után tette országosan ismertté Horváth Károly nevét, Kardos-Horváth János alterzenekara, a Kaukázus népszerűségét megalapozó 2008-as albumába, valamint a nyolcvanas évek kultuszzenekara, a Pajor Tamás vezette Neurotic egyetlen hivatalos kiadványába, egy dokumentumfilm soundtrackjébe.

Szintén e héten tárgyaljuk a hatvanas évek harmadik számú beatzenekara, a Metro bemutatkozó albumát, valamint az új évezredből a PASO, vagyis Pannonia AllStars Ska Orchestra főművét, amelyen Harcsa Veronika és Kiss Erzsi is közreműködött.

Mert, ahogy a korábbi tíz hétben, úgy a vasárnap este tárgyalt albumokat ezúttal is végighallgatjuk hét közben esténként a Kultúrfitneszben!
Petőfi TOP 50 magyar album - extra, 1. adás: 


Charlie – Charlie (1994)

Kaukázus – Szalai Éva (2008)

Neurotic – Rocktérítő (1988)

Metro – Metro (1969)

PASO – The Return Of The Pannonians (2007)Hozzászólnál? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram