Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ganxsta Zolee és a rossz vére

Címkék: Petőfi Backstage, Ganxsta Zolee, ajánló

Az év utolsó Petőfi Backstage-ének vendége Zana Zoltán volt, aki Karteljével éppen az elmúlt 20 évet elszövegelő tribütalbumon dolgozik – például az Alma zenekar közreműködésével. A beszélgetést ma este hallhatjátok a Kultúrfitneszben!

Ganxsta Zolee (fotó: Akvárium Klub)


Ami a szívén, az a száján. Vagy épp a bőrén. A teletetovált Ganxsta Zolee önmagához illő lazasággal válaszolta meg Horváth Gergely kérdéseit. A rapper már megjelenésében is a véletlenszerű és sokszor nyersen kinyilatkoztató hozzáállást hirdeti. Varrásainak egy része jelentőségteljes, más művek csak azért születtek, hogy legyen valami. Csak mert „jól nézett ki”.

Egyik tetkót sem bánta meg.

Annak idején a művészien obszcén Torrente-filmek indították el benne az Atlético Madrid iránti rajongást, s feltétlenül küldetésének érezte, hogy szeretett csapatának sáljában vonuljon be a Juventus-szurkolók közé. És persze még millió bajkeverés és necces éjszaka.

Egyik balhét sem bánta meg.

Csoda, ha az elmúlt két évtizednek tisztelgő albumhoz felkért vendégelőadók közül rögtön kettő is a Rossz vér című dalra pályázik?

És ha a véletlenszerűséget igazán stílszerűen akarja megkoronázni, Zolee Akkezdet Phiainak tagjai, a Brains, a Quimby vagy épp Ferenczi György mellett felkéri az Alma zenekart is a tribütalbumon való együttműködéshez. A gyerekdalfelelősök pedig boldogan igent mondanak, és feldolgoznak egy olyan Ganxsta-alkotást, amelyiknek már a címe is két vulgáris szóból áll.

Az élet élvezete, ha szükséges, csapongás és csak a kevéske igazán fontos dolog - például az apaság - komolyan vétele. Ezt vallja Zolee.

És hogy hogyan látja az elmúlt húsz évet? Pusztán azt gondolja: ha ennyi időn keresztül fenn tudott maradni a banda, akkor biztos, hogy van benne valamilyen érték.

A maga részéről egyik évet sem bánta meg.


Szenes LauraHozzászólnál? Itt lehet!

Címkék: Petőfi Backstage, Likó Marcell, Vad Fruttik, videó

A Petőfi Backstage csütörtökről csütörtökre az Akvárium Klubban várja mindazokat, akik hosszasabban töltekeznének nagyon zenészeink és más különleges vendégek gondolataival, élményeivel. A munka és suli utáni, lazulós, hol nevettető, hol egészen elmélyülő beszélgetős estéken a Kultúrfitnesz műsorvezetője, Horváth Gergely tartja kezében az eszmecserék fonalát.


Itt van például Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere, akit december első csütörtökén látott vendégül a Backstage, és akivel az egész diskurzus afféle hullámvasúttá vált, ellentétek ellentéteit felsorakoztatva.

A kiindulópont egy könyvismertető gondolata volt, miután az énekes gyerekkora óta falja a könyveket. Az olvasói oldalát megmutató Likó Marci adott némi ízelítőt könyvélményeiről - és aztán másról is. Géczi János, Feldmár András, Grecsó Krisztián írásairól értekezett, s mégis, a társalgás végére valahogy egészen egyedi vonásait is megismerhette a közönség. A színpadhoz és mikrofonhoz szokott frontember nem szégyellte bevallani zavarát, aztán persze igazi, már-már védjegyévé váló humorral kezelte a helyzetet. Kivéve, amikor nem, mert olyankor éppen ellenkezőleg: meglepő őszinteséggel.

Ha valamit megállapíthatott a Backstage hallgatósága, azt biztosan, hogy a zenész nem fél feltárni olyan gondolatokat, érzéseket, múltbéli élményeket, amelyeket mások, talán csak a biztonság kedvéért, de inkább megtartanának maguknak. Marci beszámolója így vált egy kicsit többé puszta okfejtésnél, és lehet, hogy őt is épp ez szabadítja fel. Hiszen, mint mondta egy ízben, „a közönség megvédi”.

Aki a mai, kedd esti Kultúrfitneszben visszahallgatja a beszélgetést, megtudhatja, milyen technika vezérli a Fruttik-frontember dalszövegeit, ha nem a magánhangzók csengése. Megtudhatja azt is, mit váltott ki gyerekkorában a mindig pörgő Marciból az a bölcsesség, mely szerint „csak a buta gyerekek unatkoznak”. Megismerheti az énekes pánikkal küzdő oldalát és a Feldmár András általi okfejtését arról, valójában mi okozza bennünk a pánikot. Hogy mit jelent számára az, amikor egy könyv túrós csuszává válik, hogyan élte meg azon időszakát, amikor jöttek-mentek a lányok az életében. Sőt, az is kiderül, ami talán a legtöbbünkben kelti ellentétek érzését: a Fruttik-vezér összetéveszthetetlen humora és vidámsága mellett miért van, hogy a zenekar valósággal fürdik az érfelvágós dalokban? 

Könnyed és kemény, kacagós és komoly. Ilyesféle beszélgetés született Likó Marcival a Backstage-ben. Néha jóról, néha rosszról, néha nemről, és még arról is, amikor nem foglalkoztatja semmi sem.

Szenes Laura

Petőfi Backstage: Likó Marci Könyvklubja – 2014. december 9., 19 óra, Kultúrfitnesz


  

Gyertek a klubba – indul a Petőfi Backstage!

Címkék: Petőfi Backstage, klub, Akvárium Klub

Szeretnénk, ha minél többen beférnétek a szerkesztőségünkbe, de ez a lehetőség azért korlátos. Úgy döntöttünk ezért, hogy inkább mi megyünk el hozzátok! Október 9-étől házhoz visszük a Petőfi Rádiót: az Akvárium Klubban induló csütörtöki klubsorozatunkban élő Kultúrfitnesz-beszélgetéseket tartunk, nagyon zenészeink helyben mutatják be kedvenc dalaikat, majd DJ Izil segítségével hatalmas petőfis bulival zárjuk az estét!

A Petőfi Rádió Backstage első, október 9-i találkozóján Lovasi András hozza magával kedvenc dalait, az ő Személyes Ügyét hallgathatjátok élőben, Horváth Gergely pedig a Kultúrfitnesz Szabad Egyetem rendszeres előadóját, Tari Annamáriát látja vendégül, aki ezúttal a szuperegós szerelemről fog mesélni „Szeretem magam veled” címmel. Mindezt rögzítjük is, így a beszélgetéseket a rákövetkező héten szerkesztett formában meg is hallgathatjátok a rádióban. DJ Izil pedig ritka kísérletre vállalkozik a Backstage esteken: a hajnalig tartó programban klubos válogatásban szólaltatja meg a Petőfi Rádióban hallható legjobb dalokat!

Október 9-én induló sorozatunk ezután majdnem minden csütörtökön jelentkezik. Igaz, a legközelebbi alkalomra október 23-áig kell várni, ám akkor Kama és Sena lesznek a vendégeink, akikkelMagyarság feketén-fehéren” címmel beszélget Horváth Gergely, a Személyes Ügy felvételére pedig Fluor Tomi hozza magával a kedvenc trackjeit.

A belépés ingyenes – ha szeretnétek találkozni velünk és nagyon zenészeinkkel, vagy kedvenc petőfis dalválogatásotokra bulizni, gyertek velünk klubozni, jó lesz!Hozzászólnál? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram