Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden órában egy Csík!

Címkék: Csík zenekar

A mai napon, november 19-én a Petőfi Rádióban a magyar népzene kiemelkedő zászlóhordozójáé, a Csík zenekaré a főszerep - a hamarosan 50 éves Csík Jánosnak pedig sok boldogságot kívánunk!

Csík János - MTI Fotó: Ujvári Sándor

Csík János - (Fotó: Ujvári Sándor / MTI)


Egy héttagú zenekar, amely 1988 óta már Kossuth-díjjal és több platinalemezzel büszkélkedhet. Eszük ágában sincs a legpopulárisabb divathullámot követni, vagy kifejezetten a fiatalokat megszólítani – mégis tízen- és huszonévesek is tömegével járnak a fellépéseikre. Népzenei vonalat képviselnek, amellyel nem könnyű manapság érvényesülni, vidéki formációként mégis lefőztek nagyobb előnnyel induló fővárosi táncházakat és táncegyütteseket. Nem volt ez céljuk, egyszerűen csak eljuttatták a közönséghez azt, amit akartak.

Csík János Kecskeméten verbuválta a csapatot. Cimbalom, nagybőgő, hegedű, brácsa, fúvós hangszerek, és népdalt az alternatívval keveréshez méltó énekhangok. Néhány tag persze cserélődött az évek során, de többen a kezdetektől fogva itt vannak és állandóan újítják, formálják, frissítik az együttest. Számtalan lemezt, rajta utánozhatatlan vonós-, fúvós- és cimbalomjátékot, súlyos, kacagó és ríkató gondolatot, falusi utcákra és parasztházakba repítő hangulatot, esőt és sarat, semmit nem értő senkit, lélekképet, tiszta szívet és szívbe rejtett pillanatot adtak már nekünk. Sőt, egy leckét is a kitartáshoz. Csík János 2002-ben átvészelt egy súlyos baleset okozta kartörést, amely azt is kérdésessé tette, egyáltalán foghat-e még vonót a kezébe. Neves zenészek és rajongók fogtak össze, az ő támogatásukkal és a mérhetetlen hittel a prímás visszatérhetett az életét jelentő hegedűzéshez.

A Petőfin a mai napon minden órában beszélgetünk olyasvalakivel, aki dolgozott, alkotott, zenélt már a Csík zenekarral. Itt lesz Őze Áron, Mihalik Ábel, Süveges Gergő, Lovasi András, Berecz András, Lévai Balázs, Dresch Mihály, Kiss Tibi, Rúzsa Magdi és Dióssy D. Ákos.

Megosztunk érdekességeket az együttesről, amely délután 4-től élőben zenél a stúdiónkban. És persze a születésnapossal is beszélgetünk. Csík János éppen 50. életévének napján, december 30-án készül zenekarával az óévbúcsúztató koncertre.

Apropó, erre jegyeket is nyerhettek minden órában. Csak figyeljétek a Facebook-ot!




Hozzászólnál? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram