Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ganxsta Zolee és a rossz vére

Címkék: Petőfi Backstage, Ganxsta Zolee, ajánló

Az év utolsó Petőfi Backstage-ének vendége Zana Zoltán volt, aki Karteljével éppen az elmúlt 20 évet elszövegelő tribütalbumon dolgozik – például az Alma zenekar közreműködésével. A beszélgetést ma este hallhatjátok a Kultúrfitneszben!

Ganxsta Zolee (fotó: Akvárium Klub)


Ami a szívén, az a száján. Vagy épp a bőrén. A teletetovált Ganxsta Zolee önmagához illő lazasággal válaszolta meg Horváth Gergely kérdéseit. A rapper már megjelenésében is a véletlenszerű és sokszor nyersen kinyilatkoztató hozzáállást hirdeti. Varrásainak egy része jelentőségteljes, más művek csak azért születtek, hogy legyen valami. Csak mert „jól nézett ki”.

Egyik tetkót sem bánta meg.

Annak idején a művészien obszcén Torrente-filmek indították el benne az Atlético Madrid iránti rajongást, s feltétlenül küldetésének érezte, hogy szeretett csapatának sáljában vonuljon be a Juventus-szurkolók közé. És persze még millió bajkeverés és necces éjszaka.

Egyik balhét sem bánta meg.

Csoda, ha az elmúlt két évtizednek tisztelgő albumhoz felkért vendégelőadók közül rögtön kettő is a Rossz vér című dalra pályázik?

És ha a véletlenszerűséget igazán stílszerűen akarja megkoronázni, Zolee Akkezdet Phiainak tagjai, a Brains, a Quimby vagy épp Ferenczi György mellett felkéri az Alma zenekart is a tribütalbumon való együttműködéshez. A gyerekdalfelelősök pedig boldogan igent mondanak, és feldolgoznak egy olyan Ganxsta-alkotást, amelyiknek már a címe is két vulgáris szóból áll.

Az élet élvezete, ha szükséges, csapongás és csak a kevéske igazán fontos dolog - például az apaság - komolyan vétele. Ezt vallja Zolee.

És hogy hogyan látja az elmúlt húsz évet? Pusztán azt gondolja: ha ennyi időn keresztül fenn tudott maradni a banda, akkor biztos, hogy van benne valamilyen érték.

A maga részéről egyik évet sem bánta meg.


Szenes LauraHozzászólnál? Itt lehet!

Petőfi TOP 50: Jégre teszlek

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Ganxsta zolee és a Kartel

GANXSTA ZOLEE ÉS A KARTEL – JÉGRE TESZLEK (Sony Music, 1997)

Zana Zoltán a kilencvenes évek legelején a Sex Action dobosaként tűnt fel, az évtized közepére viszont zenekart és műfajt váltott, és Ganxsta Zolee néven meghonosította Magyarországon a gengszter-rapet. Az NWA inspirálta lemezcímmel ellátott Egyenesen a gettóból (rajta a Boom a fejbe című kislemezzel) már sikeresen megadta az alaphangot, a nagy dobás viszont az 1997-es Jégre teszlek volt - ennek a címe utal Zolee hatalmas jéghokimániájára is.


A Pierrot producerkedésével készült album igazi hip hop mű intróval és outróval, közte pedig olyan, szállóigékben is gazdag alapvetésekkel, mint a Ki a fasza gyerek, a Stricik és kurvák, valamint a Deák Bill-féle Rossz vér átdolgozása gengszter-rap verzióban.


Az 1997-es albumot Ganxsta, Eckü és Mentha (Hősök), illetve Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 6-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram