Finom, édes és egészséges lila gyümölcs, ellenállhatatlan, puha és mutatós gömböcök - nehezen találni olyan embert, aki ezt nem szereti! Az Uffblogos lányok ma szilvásgombóc-receptet osztanak meg velünk. Reméljük, hallottátok hazafelé a kocsiban, és már ráálltatok a témára ;)
Nézzétek meg a videót:
Szilvás gombóc:
• 800 g burgonya
• 4 ek vaj
• kb. 19 ek liszt
• 2 db tojás
• 1 kk só
• 1 üveg szilvabefőtt
• zsemlemorzsa
• olaj
• fahéj
• porcukor
A burgonyát enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd hideg vízzel leöntjük, így könnyebben le tudjuk szedni a héját. Krumplinyomóval lenyomjuk a krumplit, és várunk, hogy annyira kihüljön, hogy ne égesse meg a kezünket. A szilvabefőttről leöntjük a levét, hogy a szilvák száradjanak. (Ha akarunk szilva szószt készíteni, akkor tartsunk meg a levéből.) Ezután hozzáadjuk a vajat, a tojást, a sót, és a lisztet. Összegyúrjuk, egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. Kockákra vágjuk, és fahéjas porcukorral összekevert szilvákat rakunk a tésztakockákra. Majd gombócokat formálunk. Olajos, forró vízben megfőzzük a gombócokat. Kb.: 10-15 perc alatt készre fő. Közben olajon pirítunk zsemlemorzsát, és ebbe forgatjuk a megfőtt gombócokat. Fahéjas porcukorral tálaljuk. TIPP: A megfőtt gombócokat mákba is lehet forgatni.
Szilva szósz:
• a maradék szilva
• 1 cs. vaníliás cukor
• fél citrom leve
• egy kevés a szilvabefőtt levéből
A megmaradt szilvákat feltesszük egy kis lábosban, teszünk hozzá vaníliás cukrot, citromlevet és szilvalevet, így összefőzzük, és a gombócok mellé tálaljuk.