AJÁNLÓ
 
10:21
2014. 12. 22.
Kevés zenekar megy át akkora műfajbeli átalakuláson, mint a kereken húsz éve...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2014. 12. 22.
1973 a kiváló női lemezek éve volt Magyarországon, Halász Judit nagyszerű bemutatkozása...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2014. 12. 22.
Noha első körben színésznőként szerzett nevet, Halász Judit 1973-ban belevágott...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2014. 12. 22.
A Kiscsillagot akkor alapította Lovasi András, amikor a Kispál és a Borz kezdett...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2014. 12. 22.
Halász Judittal és Koncz Zsuzsával ellentétben Cserháti Zsuzsának sajnos nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Petőfi TOP 50 extra: Filmzenék

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, filmzene

Vasárnap este búcsút intettünk a Petőfi TOP 50 magyar album sorozatunknak. A záró adásban a magyar filmzenékből készítettünk egy újabb, öt albumos válogatást, hiszen sorozatunk bővített kiadásának első és második része után ez is egy olyan keresztmetszet, amely segít átlátni az elmúlt fél évszázad magyar popkultúráját.  

Íme tehát a legjobb magyar filmzenék listája - szerintünk. Jó mozizást!


CSINIBABA (Bouvard & Pécuchet Records, 1997)

CSINIBABA (Bouvard & Pécuchet Records, 1997)
Tímár Péter mindig is a sajátosan filmezett alkotásairól volt híres, és természetesen a Csinibaba is dúskál az optikai trükkökben, az első dolog viszont, ami mégis eszünkbe jut a filmről, az a zenéje. Egy igazi nosztalgikus zenés vígjátékról van szó, melynek története egy hőn áhított finnországi dalfesztivál körül forog, amit pedig hallunk, az jópofa örökzöldek a kilencvenes évekre hangszerelve, de azért mindenképp a régi idők hangulatában. Az album legsikeresebb dalait a korszak ünnepelt altersztárzenekara, a Kispál és a Borz adta elő, akiket ezért – no meg a nem sokkal korábban kiadott Emese című számukért – a saját közönsége elkommerszedéssel vádolt meg. A Lovasiék által feldolgozott Kicsit szomorkás a hangulatom, a Gézengúz és a címadó dal mellett mindenképp fontos még megemlíteni Cseh Tamás Angeláját, vagy a főszereplő Gálvölgyi János énekhangjával rögzített felvételeket.


Az album dalai: Csinibaba (Bágya A., G. Dénes Gy. – Kispál és a Borz), Élj vele boldogan (Majláth J., Fülöp K. – Závody Gábor), Kicsit szomorkás a hangulatom (Nádas G., Szenes I. – Kispál és a Borz), Egyedül a tóparton (Deák T., Hajnal I. – Bársony Attila), Su-su bolondság (Bágya A., G. Dénes Gy. – Kovács Felicia Flóra, Czerovszky Henni), Különös éjszaka (Nádas G., Kalmár T. – Czerovszky Henni), Valaki kell nekem is (Majláth J., Kalmár T. – Kovács Felicia Flóra), Bikiniben láttam meg (Sas L., Rákosi J. – Kispál és a Borz), Te szeress legalább (Fényes Sz., Bacsó P. – Kovács Felicia Flóra, Závody Gábor), Csak félig lenne meg (Fényes Sz., Szenes I. – Czerovszky Henni), Gézengúz (Club együttes – Kispál és a Borz), Fogj egy sétapálcát (Fényes Sz., Szász P. – Gálvölgyi János), Pest megér egy estet (Hajdú J., Brand I. – Kovács Felicia Flóra, Gálvölgyi János), Angela (Cseh T., Bereményi G. – Cseh Tamás), Táskarádió (Fényes Sz., Szász P. – Závody Gábor, Bársony Attila), Imádok élni (Majláth J., Kováts J. – Závody Gábor, Bársony Attila, Kovács Felicia Flóra, zerovszky Henni)


***

KONTROLL (Magneoton 2003)

KONTROLL (Magneoton 2003)


Kultuszfilmhez kiváló zene is dukál, úgyhogy jól döntött Antal Nimród, amikor a Neót kérte fel bemutatkozó filmjének soundtrackjére. A kilencvenes években még a Populär nevű Depeche Mode utánérzést működtető Milkovics-Moldvai kettős 1997-ben alapította az új zenekart olyan előadók hatására, mint pl. a Chemical Brothers, és nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a Heaven Street Seven frontembere, Szűcs Krisztián. Több sláger és két jól sikerült album után Szűcs végleg az anyazenekarának szentelte minden energiáját, pont akkortájt, amikor a Kontroll felkérés érkezett. Ez a lemez egy átmeneti időszakban kapta el a Neót, mert már hallható rajta a későbbi dalokat alapvetően meghatározó Hódosi Enikő-Kőváry Péter kettős is. Teljes mértékben olyan zenét hallunk, ami egy föld alatt játszódó filmhez illik, van itt triphop, ambient, dancerock és még sok minden más. Egyvalami biztos: a Neo zenéje elengedhetetlen hozzátevője volt a film nemzetközi sikerének.


Az album dalai: Metró, Ébredés, Üldözés, Közjáték, Kontroll, Régi Ismerős, Peron, Sínfutás, Barangolás, Szerelem Téma, Gyalogkakukk (It's Over Now), Őrangyal


***

ISTVÁN, A KIRÁLY (Hungaroton, 1983)

ISTVÁN, A KIRÁLY (Hungaroton, 1983)
A már régóta kiválóan összecsiszolódott Bródy-Szörényi páros az Illés, a Fonográf és a másoknak készített munkák után is bőven tudott nagyot dobni. Részben a Jézus Krisztus szupersztár című musical hatására úgy döntöttek, hogy ők is írnak egy rockoperát, ráadásul a történet főszereplőjének államalapító királyunkat tették meg. Ekkora vállalásba könnyen bele lehetett volna bukni, viszont a dalszerzői véna kiválóan működött, és az sem volt mellékes, hogy a korszak legjobb énekesei/színészei szerepeltek a produkcióban. Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Nagy Feró és Vikidál Gyula egyaránt csúcsformában teljesít a több mint másfél órás lemezen, mely tulajdonképpen az azonos című, Koltay Gábor rendezte film soundtrackje. Természetesen élő formában is színpadra került a mű, több emlékezetes formában: elég csak a Királydombon tartott ősbemutatót, az 1990-es Népstadion-koncertet vagy a nagy vihart kavart, 2013-as jubileumi előadást megemlíteni.

Az album dalai:

I. Az Örökség – Te kit választanál?, Töltsd el szívünk fényesség / Veni Lumen Cordium, Gyarló az ember, Nem vagyunk még hozzád méltók / Nem kell ilyen isten, Géza fejedelem temetése / Kyrie Eleison, Nincs más út csak az isten útja;

II. Esztergom – Adj békét uram / Da Pacem Domine, Üdvöz légyen Géza fia / Koppány küldött jó úrnőm, Abcug Koppány, István fiam!, Unom a politikát, Fejedelmünk István!, Oly távol vagy tőlem (és mégis közel);

III. Koppány Vezér – Szállj fel, szabad madár, Te vagy a legszebb álmunk, Abcug István, Szemtől szembe, Áldozatunk fogadjátok, Elkésett békevágy, Véres kardot hoztam / Vezess minket István;

IV. István, a király – Gyászba öltözött csillagom / Töltsd el szívünk fényesség, Hála néked fejedelem!, Halld meg uram a kérésem / Felnégyelni!, Oly távol vagy tőlem, Koppány felnégyelése / Glória, Glória / István, a király, István, a király / Felkelt a napunk.


***

KALÓZOK (Tom-Tom Records, 1999)

KALÓZOK (Tom-Tom Records, 1999)


A gyerekszínészként (többek között Mézga Aladár hangjaként) indult Geszti Péter popzenei munkássága a nyolcvanas években kezdődött az Első Emelet szövegírójaként, majd annak a zenekarnak két tagjával megalapította Magyarország első rapcsapatát, a Rapülőket. Két nagyon sikeres lemez után Geszti inkább a reklámszakmában kamatoztatta tehetséget, mígnem a kilencvenes évek végén létrehozott egy újabb együttest, a Jazz+Az-t. A Rapülőkhöz képest funkysabb, soulosabb és persze azért jazzesebb projektben Kozma Orsolya, Váczi Eszter és Behumi Dorottya voltak a társai, a zenei részért pedig Dés András felelt. A csapat már a Miniszter félrelép soundtrackjén is közreműködött, a Kalózok című film zenéje viszont már teljes mértékben az ő nevükhöz fűződik. A Ma jól vagyok, a Megint hétfő, a Csepp a tengerben és a Mit tehet a sejt óriási sláger lett, Geszti pedig hasonlóképp cselekedett, mint előző együttese esetében – nem sokkal később a Jazz+Az-t is feloszlatta a sikerek csúcsán.


Az album dalai: Megint hétfő, Ma jól vagyok, Nana!, Lusta szerető, Csepp a tengerben, Mintamókus, Valahol biztos unnak már, Mit tehet a sejt?, Csináld rosszul!, Legyen végre más!


***

MOZIKLIP (Gong, 1987)

MOZIKLIP (Gong, 1987)


Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy végignézünk egy videóklipekből álló filmet, viszont bő negyedszázaddal ezelőtt ez még simán megtörténhetett. Tímár Péter a nyolcvanas évek közepén az Egészséges erotikával tette le a névjegyét, két évvel később leforgatott 18 videóklipet, és összefűzte őket egy mozifilmmé. A dalok érdekessége, hogy csupa olyan felvételről van szó, ami kifejezetten a filmhez készült, vagyis az előadók saját lemezein nem találhatóak meg. Itt van az akkori magyar pop krémje, mindenféle műfajból és kasztból: vannak bejáratott, nagy nevek (V’Moto-Rock, Révész Sándor, Komár László, Zorán), aktuális sztárok (Z’Zi Labor, Napoleon Boulevard), az underground képviselői (Sziámi) és még feltörekvő tehetségek is (Anita, Kentaur). Egyedül Galla Miklós felvétele nem ment át a szűrőn, a többi dal (és klip) viszont egy olyan pillanatot örökít meg, ami nem csak a magyar, hanem a nemzetközi popmezőnyben is egyedülállónak tekinthető. 


Az album dalai: Moziklip (V'Moto-Rock), Élni tudni kell (Komár László), Várj rám (Sárközi Anita), Szárnyak nélkül (Z'Zi Labor), Boldog dal (Katona Klári, Somló Tamás), Kornél és Elvira (Ács Enikő), Munkaszállás (Varga Miklós), Kacsamajom (Kamara Rock Trió), Indián dal (Kőnigh Péter és a Ciklámen), Számíthatsz rám (Zorán), Álmunkra vigyázz (Napóleon Boulevard), Szerdakirálynő (Laár András), Mi már leszoktunk róla (Sziámi), Ne várd a hullócsillagot (Révész Sándor), Sirálysziget (Kentaur), 100 bolha (Sziámi), Vasárnap éjjel (Korom Attila), Az elveszett éden (Dolák-Saly Róbert)


Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram