AJÁNLÓ
 
23:34
2015. 02. 05.
Élőben közvetítjük a friss európai trendeket: január 15-én és 16-án délután négytől egyórás...
A bejegyzés folyatódik
 
23:34
2015. 02. 05.
Az év utolsó Petőfi Backstage-ének vendége Zana Zoltán volt, aki Karteljével éppen az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
 
23:34
2015. 02. 05.
Senkitöbbet harmadszor: felcsaphatjuk a Konyharegényt!A Hiperkarma tagjai bizony sosem voltak...
A bejegyzés folyatódik
 
23:34
2015. 02. 05.
Föltámad a tenger a hétvégén – minden eddiginél látványosabb, dupla előadással tér vissza...
A bejegyzés folyatódik
 
23:34
2015. 02. 05.
Szimler Bálint és Rév Marcell zenés dokumentumfilmje, a Balaton Method koncertekkel egybekötött...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi meg Marley

Címkék: Bob Marley, #Marley70, ajánló

70 éve született Bob Marley – ma őt ünnepeljük a Petőfin! Vendégünk és segítőnk lesz a reggae-ünnepen: Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 zenekar vezetője.


„Nincsenek előítéleteim magammal szemben. Apám fehér volt, anyám fekete. Néhányan félvérnek, vagy valami ilyesminek hívnak. Én nem állok senki oldalára. Nem állok sem a fekete, sem a fehér ember oldalára. Én Isten oldalára állok, aki megalkotott engem, és aki miatt fekete és fehér vagyok” - vallotta egy alkalommal Robert Nesta Marley, egy aprócska jamaicai falu szülöttje, akinek az egész életművére jellemző ez a mondat. A világon a legzseniálisabb módon dolgozta fel a faji megkülönböztetés és identitásbeli kérdések miatti szenvedéseit.

Mint a legtöbb legendának, a világ legismertebb raszta zenészének sem jutott egyszerű életút: kis híján életét vesztette egy lövöldözésben, elhagyta hazáját, konfliktusok sorának köszönhetően producert producerre, bandát bandára váltott. 11 gyermeke született, emellé kettőt még örökbe is fogadott korábbi házasságából. Ha belegondolunk, igazság szerint nem is volt hosszú a karrierje: összesen 7 éven át turnézott, 1973-tól 1980-ig, míg egy súlyos betegség el nem vitte.

De ki érzi úgy, hogy Bob ne lenne a mai napig is köztünk? Valahányszor meghalljuk ritmusait, és bólogatva hajtjuk az autót vagy a biciklit, hadonászva rugózunk rá egy emlékkoncerten, vagy lazulva terpesztünk a kanapén: ő minden alkalommal újra feltámad.

„Get Up, Stand Up” - ez volt az utolsó dal, amelyet életében előadott.

A Petőfi Rádióban a mai napon Bob Marley dalait halljátok és a reggae első magyar tolmácsolója, a Ladánybene 27 zenekarvezetője, Bodnár Tibor segítségével óráról órára megosztunk egy-egy érdekességet életéről, zenéiről.

Éljen Marley, a lala lala long!



Szenes Laura

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram