Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egész úton: Kávészünet Saly Noémival

Címkék: Egész úton, Saly Noémi, kávé, kávéház, Sipos Dávid Günther, podcast

Kevesen vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy a kávézás, mint olyan, nem egyszerűen a koffeines (vagy épp koffeinmentes) csodaital elfogyasztásáról szól. Évszázadok óta tartó jelenség, emberi „velejárónk”, szakértelem, kulturális kérdés, szociális elfoglaltság, meditáció, tradíció, vagy éppen politika, üzlet, netán egyszerű ürügy…

A kávézás mikéntje, helyszínei, helyesnek és helytelennek tartott formája időről időre változik és formálódik. A kávéscsészék mellett ugyanúgy születhet sablonos és önmagáért létrejövő beszélgetés, mint formabontó és egész történelmet megváltoztató – utóbbi példájául gondoljunk csak a márciusi forradalom híressé vált budapesti kávéházaira, úgymint a Hadikra vagy a Pilvaxra.

A kávézás szinte felölelhetetlen történelemmel bír, már akkor is, ha szigorúan csak Budapestet vizsgáljuk. Ezt a történelmet ismeri mindenkinél pontosabban Saly Noémi Budapest-és irodalomtörténész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Pár nappal márciusi forradalmunk évfordulója után ő volt az Egész úton vendége, és olyan érdekességeket osztott meg a hallgatókkal a kávéházakról, amelyeket nem mindennap hallani. Tudtátok például, hogy korábban a kávémérést nem nyilvánították addig kávéháznak, amíg nem volt benne biliárdasztal?

Akit érdekel, alább a beszélgetés. Épp egy kiadós kávészünetnyi idő!

 Kommentálnád? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram