Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egész úton: Kávészünet Saly Noémival

Címkék: Egész úton, Saly Noémi, kávé, kávéház, Sipos Dávid Günther, podcast

Kevesen vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy a kávézás, mint olyan, nem egyszerűen a koffeines (vagy épp koffeinmentes) csodaital elfogyasztásáról szól. Évszázadok óta tartó jelenség, emberi „velejárónk”, szakértelem, kulturális kérdés, szociális elfoglaltság, meditáció, tradíció, vagy éppen politika, üzlet, netán egyszerű ürügy…

A kávézás mikéntje, helyszínei, helyesnek és helytelennek tartott formája időről időre változik és formálódik. A kávéscsészék mellett ugyanúgy születhet sablonos és önmagáért létrejövő beszélgetés, mint formabontó és egész történelmet megváltoztató – utóbbi példájául gondoljunk csak a márciusi forradalom híressé vált budapesti kávéházaira, úgymint a Hadikra vagy a Pilvaxra.

A kávézás szinte felölelhetetlen történelemmel bír, már akkor is, ha szigorúan csak Budapestet vizsgáljuk. Ezt a történelmet ismeri mindenkinél pontosabban Saly Noémi Budapest-és irodalomtörténész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Pár nappal márciusi forradalmunk évfordulója után ő volt az Egész úton vendége, és olyan érdekességeket osztott meg a hallgatókkal a kávéházakról, amelyeket nem mindennap hallani. Tudtátok például, hogy korábban a kávémérést nem nyilvánították addig kávéháznak, amíg nem volt benne biliárdasztal?

Akit érdekel, alább a beszélgetés. Épp egy kiadós kávészünetnyi idő!

 Kommentálnád? Itt lehet!

Méz és mustár, a nyerő páros

Címkék: Egész úton hazafelé, UFF, uffblog, méz, mustár, videó

Emlékeztek arra a már jónéhány évvel ezelőtti chipsreklámra, amelyben egy üveg méz és egy tubus mustár megismerkedtek a diszkóban, és csaptak egy szenvedélyes, görbe estét? A záróképen pedig a szerelemgyerek, egy takaróját lerugdosó, babaméretű, mézes-mustáros chipses zacskó gügyögött.

Bizarr volt, de vicces.

A méz és a mustár párosítása egy olyan kombináció, amelyet egyfelől fogalmunk sincs, kinek és hogyan jutott eszébe kipróbálni, másfelől hálásak vagyunk neki, hogy így tett, mert hát jó ötlet volt.

Az Egész útonban az uffblog.hu konyhatündérei mézes-mustáros csirkét is készítettek. Videó alább, recept a blogon!Kommentálnád? Itt lehet! 

Dehát ki nem szereti a pizzát?!

Címkék: recept, Egész úton hazafelé, UFF, uffblog, pizza, video

... kérdezhetnénk, amikor egy fárasztó hét vagy egy kiadós bulizás után a családdal, vagy baráti társaságunkkal azon tanakodunk: most pedig mit együnk?


Persze, persze: könnyű és gyors megoldás a pizzarendelés, csakhogy ha rendszeresen ehhez a megoldáshoz folyamodunk, abból hosszútávon bizony jóval drágábban jövünk ki - másfelől sosem tudni biztosan, hogy a futártól pontosan azt kapjuk-e majd, amit szeretnénk, olyan alapanyagokból, amelyeket szeretünk.


És a legvégső érv: amit saját magunk készítünk, az mindig finomabb, együtt készítve pedig közös az élmény!


Ezért az uffblog.hu főzőmesterei most pizzarecepttel gazdagítanak minket. Bon appetito!
Kommentálnád? Itt lehet!Dehát ki szereti a karalábét?!

Címkék: rececpt, Egész úton hazafelé, UFF, uffblog, karalábé, videó

Nyersen valószínűleg nem sokan eszegetik... No de levesként, finoman, krémesen? Így már mindjárt más, igaz?


Tekintettel a hideg idő vészes közeledésére és a tényre, hogy mostanában sajnos sokan betegeskedünk, az Egész úton október 11-i adásában egy finom, testet-lelket átmelengető és nem mellékesen igen egészséges zöldségből készülő levest főztünk az uffblog.hu konyhafőnökeivel.


Aki még mindig hezitál, annak némi információ a karalábéról: a növényi rostban gazdag zöldség serkenti, karbantartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez, és antibakteriális hatású. Fogyasztása légúti- , valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt.


Ásványianyagai közül legjelentősebb a kálium, és említésre méltó még magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. Levelében igen sok vas és karotinoid található.


Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak. A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma.


Alább látható a videó.  Irány a konyha!
Kommentálnád? Itt lehet!A francia pipi mindig nyerő!

Címkék: Egész úton hazafelé, UFF, uffblog, recept, videó

A csirkehús a főzésben olyan, mint a farmernadrág az öltözködésben: sohasem megy ki a divatból.

A hűvösebb idő beköszöntével valószínűleg egyre többen vágyunk valami finom melegételre, amellyel persze nem kell sokat pepecselni, hiszen kinek van arra ideje-ereje egy fárasztó hét végén?

Az Egész úton október 4-i fogása, a Dubarry csirke, tejszínes ízével és ropogós zöldségköretével egy jól bevált, tuti választás. Katt az alábbi videóra, vagy egyből az uffblog.hu-ra, ahol Dorinát és Évit mindig jókedvű főzőcskézés közben láthatjátok!

Kommentálnád? Itt lehet!Pénteki beszilvulás

Címkék: Egész úton hazafelé, rececpt, szilvás gombóc, videó, UFF, uffblog

Finom, édes és egészséges lila gyümölcs, ellenállhatatlan, puha és mutatós gömböcök - nehezen találni olyan embert, aki ezt nem szereti! Az Uffblogos lányok ma szilvásgombóc-receptet osztanak meg velünk. Reméljük, hallottátok hazafelé a kocsiban, és már ráálltatok a témára ;)

Nézzétek meg a videót:

Mit eszünk, ha hazaértünk?

Címkék: Egész úton hazafelé, recept, gesztenyés süti, video

Az Egész úton hazafelé újabban különféle finomságok receptjeit osztja meg Veletek minden pénteken, méghozzá az UFF-os lányok közreműködésével! Az UFF az "Unokáink is főzni fogják!" felkiáltás rövidítése, egyúttal két bájos hölgyemény friss és ropogós főzős blogjának neve, ahonnan magukat a recepteket is letölthetitek. Katt a videóra, vagy ide: www.uffblog.hu!

Mai fogásunk: a gesztenyés csodasüti! 
Kommentálnád? Itt lehet!Egész úton reloaded

Címkék: reloaded, Egész úton hazafelé

Szeptember 2-től - a cudar, iskolakezdős szeptembert ellensúlyozandó - megújul Egész úton hazafelé című műsorunk! Minden hétköznap délután 4-től 7-ig színes és érdekes információkat hallhattok különböző témakörökben: tudományosan-ismeretterjesztően fantasztikus, csemegézőn sztárvillantós, szokatlanul szenvedélyes, kivesézőn filmfaló és kuktaképző-konyhabontó napra egyaránt számíthattok!Természetesen a témákban kompetens zenészek, szervezők és szakértők sem hiányoznak majd: akit csak találunk, alaposan kikérdezzük, megtárgyaljuk, megvitatjuk.

Mindennap ajánlunk unaloműző programokat - film, színház, muzsika, miegymás!

Mindezt természetesen továbbra is az állandóan megújuló nagyon zenék kísérik.

Új útvonal hazafelé - Babucs Krisztával és Sipos Dávid Güntherrel!Kommentálnád? Itt lehet!Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram