AJÁNLÓ
 
10:09
2014. 09. 27.
Vasárnap este búcsút intettünk a Petőfi TOP 50 magyar album sorozatunknak. A záró adásban...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 09. 27.
Kevés zenekar megy át akkora műfajbeli átalakuláson, mint a kereken húsz éve...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 09. 27.
1973 a kiváló női lemezek éve volt Magyarországon, Halász Judit nagyszerű bemutatkozása...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 09. 27.
Noha első körben színésznőként szerzett nevet, Halász Judit 1973-ban belevágott...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 09. 27.
A Kiscsillagot akkor alapította Lovasi András, amikor a Kispál és a Borz kezdett...
A bejegyzés folyatódik
Help Sales ÁSZF

Petőfi TOP 50 magyar album – szerintünk!

Címkék: TOP50, Petőfi TOP50 magyar album

Korszakos vállalkozásba kezd a Petőfi Rádió: vasárnap este induló, tíz hetes sorozatunkban Babucs Kriszta műsorvezetésével a legnagyobb hatású magyar könnyűzenei albumok listáját állítjuk össze az elmúlt évtizedektől napjainkig!

Ha választanod kellene, mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? Elcsépelt kérdés lehet ez, ha a lényegét nem vesszük komolyan, hogy van az a pillanat, amikor rá kell mutatnunk a számunkra legfontosabbakra.

A Petőfi TOP 50 magyar album sorozatának ötletét persze nem a kényszer szülte, sokkal inkább az a felismerés, hogy a Petőfi Rádió köré gyűlt zenészeknek és hallgatóknak ugyanaz a fontos, ugyanabból táplálkoznak: a magyar nyelvű könnyűzenéből. Vannak köztük zenészek, akik távlataiban is jól ismerik popkultúránkat, így pontosan érzik, hogy ehhez a sűrű szövethez hogyan tehetnek hozzá dalaikkal újabb öltéseket. És a hallgatók között is egyre többen vannak, akik a nemcsak foltjaiban, dalaiban, irányzataiban, hanem egészében jól ismerik és értékelik a magyar popkultúrát.

Ez a tudás ugyanakkor egyik részről sem magától értetődő. Elérkezett ezért az idő, hogy mi is hozzátegyük a magunkét közös popkulturális ismereteinkhez: azoknak a magyar nyelvű könnyűzenei albumoknak a listáját, amelyeket mindig is a legfontosabbak közé soroltunk, mindig is a legnagyobb hatásúnak tartottunk, legfeljebb erre nem mutattunk rá eddig nyíltan.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért albumokról, és nem dalokról beszélünk? Mert a kihalófélben lévő albumkoncepció az, amely extra válogatásra, szerkesztésre kényszeríti a zenészeket, egyúttal a dalokon túlmutató értelmezési lehetőséget kínál a hallgatóknak is. És hogy miért szűkítjük a válogatást a magyar nyelvűekre? Mert az igazán jó dalok az életről mesélnek, megértésükhöz pedig még mindig az anyanyelvünk a legjobb közvetítő.

A korábbi kérdést tehát így fogalmazzuk át, már kifejezetten a mai magyar zenészeknek és zenehallgatóknak: ha választanod kellene, melyik ötven magyar albumot vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre? Erre ad egyfajta választ szerkesztőségünk szubjektív válogatása, a Petőfi TOP 50 magyar album!

Tíz héten át tartó sorozatunkban vasárnap esténként ötösével bemutatjuk TOP50 listánkat, majd mai zenészekkel, szakértőkkel és egykori alkotókkal közösen vitatjuk meg, ki, kire és hogyan hatott a magyar könnyűzenében. Hétköznap esténként pedig egyben le is adjuk a szerintünk legnagyobb hatású magyar albumokat. Egyszóval leporoljuk közös popkulturális ismereteinket, miközben zenélünk, sztorizunk, érvelünk és válogatunk – mert szerencsére van miről, van miből!

Petőfi TOP 50 magyar album – szeptember 28-ától minden vasárnap 19 órától a Petőfi Rádióban és online felületein! A kiválasztott 50 albumot hétköznaponként 21 órától egyesével bemutatjuk a Kultúrfitneszben is.

Hozzászólnál? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram