Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Petőfi TOP 50 / 9 – Kötelező bulikellékek

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, 9. adás, podcast

Öt újabb albumba hallgattunk bele ma este a Petőfi TOP 50 magyar album utolsó előtti adásában. Ezúttal valóban öt évtizedet fog át a heti válogatás, hiszen 1969-es a legrégebbi és 2010-es a legfrissebb lemez – mégis közös bennük, hogy ezeknek az albumoknak a dalai nélkül nem lehet valamirevaló házibulit rendezni még ma sem! 

Heti válogatásukban szerepel a magyar Rolling Stonesként jellemezett zenekar 69-es lemeze. Egy időben alakultak Jaggerékkel, és hozzájuk hasonlóan máig együtt vannak, a Petróleum lámpa vagy a Gyöngyhajú lány című dalaikat pedig még ma sem ciki ráereszteni a barátokra egy házibulin. A legfrissebb, 2010-es album a válogatásból egy olyan frontember-centrikus zenekarhoz kapcsolódik, akik 10 évvel megalakulásuk után adták csak ki első lemezüket, azóta viszont hasítanak, és a Lehetek én is vagy az Embergéb című daluk nélkül nem nagyon engedik haza őket a fesztiválokról a rajongók. Szerepel a válogatásban a 80-as éves supergroupja, amelynek utódzenekarairól már esett szó a Petőfi TOP 50-ben, különlegességük pedig leginkább az, hogy az elavultnak hitt rock and roll stílussal arattak hatalmas sikert 1980-ban, hiszen az ekkor megjelent Csókkirály vagy Casino Twist nélkül tényleg nincs házibuli. Ezen a héten tárgyaljuk a britpop idején alakult, ám leginkább harmadik, már tisztán magyar nyelvű albumával befutó együttest, akiknek az ezredfordulón megjelent Mozdulj vagy a Hol van az a krézi srác című dalai szintén kötelező bulikellékek, csakúgy mint az egyik legnagyobb hatású magyar rockzenekar Embertelen dal vagy A dal a miénk című slágerei, amelyek az egyik, ha nem a legjelentősebb, kétlemezes konceptalbumukon jelentek meg. 



Az Omega, a Vad Fruttik, a Hungária, Heaven Street Seven és az LGT vasárnap este megidézett albumait hétfőtől péntekig sorra visszahallgathatjátok a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 magyar album - 9. adás: 

 

Omega – 10000 lépés (1969)

Vad Fruttik – Fénystopposok (2010)

Hungária – Rock ’N Roll Party (1980)

Heaven Street Seven – Cukor (2000)

Locomotiv GT – Loksi (1980)



Hozzászólnál? Itt lehet!

Petőfi TOP 50: Edda Művek 2.

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Edda Művek

EDDA MŰVEK – 2. (Hungaroton, 1981)

Az 1974 környékén alakult Edda, miután átesett számos kezdeti tagcserén és zenekari haláleseten, szép lassan az ország legsikeresebb vidéki rockzenekarává avanzsált. Az 1980-ban kiadott első lemez hatalmas sztárokat kreált Pataky Attiláékból, ami nem is csoda, hiszen az album olyan rockhimnuszokat tartalmazott, mint a Fémszívű fiú, a Minden sarkon álltam már vagy az Elhagyom a várost.

A folytatásra nem kellett sokáig várni, egy évvel később már jött is a 2-es album, és mint aztán kiderült, az Edda sokkal szívesebben látta el szimplán számokkal a lemezeket, mintsem rendes címekkel. Az új munka teljes mértékben felnőtt elődjéhez, hiszen egyrészt a zenészek továbbra sem az értelmiségi rétegeket, hanem a népet szólították meg, másrészt a dalszerzői véna egyáltalán nem gyengült, sőt. A Kölyköd voltam és A hűtlen a mai napig az együttes leghíresebb számai közé tartoznak, de a többi szerzeményre se lehet panaszunk, csupán arra, hogy az Engedjetek saját utamon című dal politikai okokból lemaradt az albumról.



Az 1981-es albumot Pataky Attila és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 21-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Test

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Ákos

ÁKOS – TEST (BMG-Ariola, 1994)

Az elmúlt két évtized egyértelműen legsikeresebb magyar szólóelőadója a nyolcvanas évek végén tűnt fel a Depeche Mode-ra erőteljesen hajazó Bonanza Banzai frontembereként, 1993-ban pedig saját elkezdett saját lemezeket is kiadni. A Karcolatok című szólóbemutatkozás már kellőképpen megadta az alaphangot, az egy évvel későbbi Test után meg már teljesen nyilvánvaló volt, hogy egy rendkívül ambiciózus és hihetetlenül profi előadóval van dolgunk.

Ennek az albumnak az az érdekessége, hogy nem szerepelnek rajta hatalmas slágerek, Ákost inkább későbbi dalaival azonosítjuk, viszont rendkívül egységes, üresjáratok nélküli lemezről beszélhetünk. Az indiai hatásokat is mutató címadó dal, az ekkor még létező Bonanzát megidéző Dekadens és a rockosabb Idelenn idegen mellett csupa egyenrangú emlékezetes szám szerepel a Testen, az előadó egy olyan korszakából, amikor divatot teremtő, hátul és oldalt leborotvált, felül viszont hosszú frizurát viselt.



Az 1994-es albumot Ákos, Manoya és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 20-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Agyarország

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Tankcsapda

TANKCSAPDA – AGYARORSZÁG (Sony Music, 2001)

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Tankcsapda mindig is megmaradt debreceni zenekarnak, soha nem költöztek Budapestre, mert Lukács László frontember szerint akkor nagyon hamar feloszlottak volna. A legjobb méreg című album punkos/metalos ihletésű dalai futtatták be a zenekart 1992-ben, és nem sokkal a megjelenés után már rengetegen fújták Lukács szövegeit kívülről. A sikesztori aztán folytatódott, az együttes többi albuma is hatalmas példányszámban kelt el a kilencvenes években, és az új évezredbe érve a 'Csapda szintén egy nagyszerű munkával rukkolt elő.

A zenekarnak ekkor az (is) adott egy erőteljes lökést, hogy Fejes Tamás lett a dobos, aki új lendületet vitt a dalokba. Az Ez az a ház a zenekar egyik legnagyobb slágere lett, de szintén népszerűvé vált a Mindig péntek és az Üdvözöl a Pokol is. A Mahasz által az év rockalbumának nevezett Agyarországot követően sem csökkent a trió iránti lelkesedés, a Tankcsapda a mai napig a legnagyobb hazai helyszíneken koncertezik, kivétel nélkül telt ház előtt.



A 2001-es albumot Lukács Laci, Fejes Tomi és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 19-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: No. 4

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, 30y

30Y – NO. 4 (CLS, 2008)

A Beck testvérek ajkai származásúak és egy régi szombathelyi buszjáratról nevezték el a 30Y-t, viszont a zenekart már Pécsen alapították a 2000-es évek elején. Részben a Jane's Addiction mintájára az első album egy koncertlemez volt 2004-ben, a stúdiódebüt pedig 2006-ban jelent meg Csészényi tér címmel. A srácok aztán alaposan belelendültek, 2007-ben ugyanis újabb albumot adtak ki, a Semmi szédítő magasságot. Ezen a lemezen dolgozott velük először a Heaven Street Seven szintetizátorosa, Takács 'Jappán' Zoltán, aki azóta az egyik legjelentősebb hazai producer/hangmérnökké nőtte ki magát.


A 2008-as No. 4 volt aztán Jappán első igazán komoly produceri munkája, a zenekar pedig ismételten jó formát mutatott, és továbbra is olyan elődök nyomdokain kalandozott, mint a Muse, a Pearl Jam, a Blur, a Radiohead, a Queens Of The Stone Age vagy természetesen a szintén pécsi illetőségű Kispál és a Borz. Az olyan dalok, mint a Felhő, az Azt hittem érdemes, a Karambol vagy az Olyan csak olyan szövegét manapság is egy emberként énekli a közönség a koncerteken.


A 2008-as albumot Beck Zoli, Varga Ádám és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 18-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Titkaim

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Katona Klári

KATONA KLÁRI – TITKAIM (Hungaroton – Pepita, 1981)

Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta után Katona Klári volt az első magyar popénekesnő, aki szólólemezt készíthetett. Az 1977-es debütáláshoz, a Savanyú a csokoládéhoz még a Bergendy zenekar nyújtott segítséget, az egy évvel későbbi Láthatod boldog vagyok albumon pedig már a V'Moto Rock kísérte az egyedi frizurát viselő énekesnőt. Mindkét esetben Demjén Ferenc szerezte a dalok többségét, ám Katona ekkor egy időre perifériára került, bár érdekes módon pont ezidőtájt hatalmas sikereket ért el Kubában.


1981-ben újabb lemez készítésébe fogott, és ekkor már Presser Gábor írta neki a számokat, melyekben az LGT tagjai zenélnek. Az énekhang sokféle regisztert jár be, a hangszerelés izgalmas, és szinte ahány dalt hallunk, annyira műfaj jön szembe velünk. Van itt jazz, blues, pop, több dalban, köztük az óriási sikert arató Miért ne című slágerben még Jamaica zenei világa is megidéződik. A Titkaim a nyolcvanas évek talán legjobb női lemeze, melynek köszönhetően Katona Klári annak az évtizednek a legnépszerűbb énekesnője lett.


Az 1981-es albumot Katona Klári, Manoya és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 17-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 / 8 – Mindig péntek

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, 8. adás, podcast

Újabb öt albumba hallgattunk bele az elmúlt ötven év általunk legjobbnak tartott lemezei közül a Petőfi TOP 50 magyar album vasárnap esti, 8. adásában. Titkok, felhők, házak, testek, művek... – a válogatás ezúttal vegyes, de egy biztos: a különleges szólóénekesek és a karakteres frontemberek hete ez! 

Heti válogatásunkba került a nyolcvanas évek legnépszerűbb énekesnőjének LGT-s támogatással készült szólólemeze, a Pearl Jam és a Kispál és a Borz hatását egyaránt mutató, pécsi alternatív együttes egyik legerősebb albuma a 2000-es évek végéről, és egy olyan, tősgyökeres debreceni rockbanda albuma, akikkel mindig tudnak azonosulni a fiatal lázadók. A heti ötösben szerepel egy Depeche Mode-ra hajazó magyar együttes frontemberének ambiciózus, második szólólemeze, és a nyolcvanas évek legsikeresebb, nagy tömegeket megszólító rockzenekarának legnagyobb slágereit hozó, szintén kettes számú albuma. 



Katona Klári, a 30Y, a Tankcsapda, Ákos és az Edda vasárnap este megidézett albumait hétfőtől péntekig sorra visszahallgathatjátok a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 magyar album - 8. adás: 

 

Katona Klári – Titkaim (1981)

30Y – No. 4 (2008)

Tankcsapda – Agyarország (2001)

Ákos – Test (1994)

Edda Művek – 2 (1981)



Hozzászólnál? Itt lehet!

Petőfi TOP 50: Hova lett…

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Bikini

BIKINI - HOVA LETT… (Hungaroton Start, 1983)

Nagy Feró feloszlatta a központilag ellehetetlenített Beatricét, és Németh Alajossal új zenekart alapított, a Bikinit, ahová vele ment a szintén ex-beatricés Vedres Joe is. Az új együttes dadaista punkzenét játszott, márpedig tanult zenészek szolgáltatták meg a hangszereket, ami nyilván hozzájárult a produkció színességéhez. Néha egy adott dalon belül váltakoznak a műfajok, a szövegek pedig - a korszak cenzúrázottságához mérten - merészek, frissek és fanyar humorról tesznek tanúbizonyságot.


Az élőben inkább performanszt, mintsem hagyományos rockkoncertet prezentáló és rengeteg hangeffektet bevető Bikini hihetetlen módon egy amerikai punkválogatásra is felkerült a Maradj már című számmal, amit a később a VHK-t is felkaroló Dead Kennedys frontembernek, Jello Biafrának köszönhettek. Ezen kívül is még sok jó dallal és meghökkentő pillanattal szolgál az album, ilyen például az Esti mese szignáljának váratlan felcsendülése, vagy a Henry Mancini-féle Peter Gunn, melynek a Duane Eddy által is játszott változatát formálták a saját képükre Feróék.


Az 1983-as albumot Nagy Feró és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 14-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Popzene

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Európa Kiadó

EURÓPA KIADÓ - POPZENE (Hungaroton-Profil, 1987)

Ha létezett a nyolcvanas évekbeli magyar underground újhullámnak zászlóshajója, az egyértelműen az Európa Kiadó volt. A szövegvilág és egyben a zenei megszólalás is közérthetőbb volt olyan korabeli zenekarokhoz képest, mint mondjuk a Bizottság, a Kontroll Csoport vagy az URH, így nem is csoda, hogy az együttes első lemeze szimplán a Popzene címet kapta.


A dalokból többek között kihallatszik a Joy Division és a Talking Heads hatása is, viszont amit hallunk, az Menyhárt Jenőnek és társainak köszönhetően is egy sajátos stílus. A frontember és Kiss László kiváló szövegeket írt az albumra, Dénes József "Dönci" gitározása pedig egyszerűen hanyatt vágja az embert. Többen hiányolták, hogy egy pár korai klasszikus nem került fel a debütre, de ettől függetlenül nem lehet panaszunk - a Küldj egy jelet, az Ez a város vagy a Minden eltörölve a nyolcvanas évek legjobb magyar dalai közé tartoznak.


Az 1987-es albumot Menyhárt Jenő és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 13-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Oly sokáig voltunk lenn

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Hobo Blues Band

HOBO BLUES BAND - OLY SOKÁIG VOLTUNK LENN (Hungaroton, 1982)

A Hobo Blues Band egy kocsmából indult, annak ellenére, hogy Földes László - Henry Rollins-hoz és Angus Younghoz hasonlóan - antialkoholista. A HBB lett a blues magyarországi zászlóshajója, olyan elődök nyomdokain, mint Jimi Hendrix, a Doors, a Rolling Stones vagy a Cream. A Középeurópai Hobo Blues címre hallgató 1980-es debüt és a négy évvel későbbi monumentális Vadászat között jelent meg egy szintén jelentős albumuk, az Oly sokáig voltunk lenn, melyen többek között Bergendy István és Presser Gábor is vendégszerepel.


Tátrai Tibor gitár-, illetve Póka Egon basszusjátéka szokás szerint lenyűgöző, Hobo és Deák Bill Gyula pedig rendkívül hitelesen énekli a keserű blueshimnuszokat: a Középeurópai hobo blues I. alcímmel ellátott Tisztelet Muddy Watersnek, a Kőbánya blues, a Bill énekelte Hosszúlábú asszony és a címadó dal ma már örökbecsű klasszikusok.


Az 1982-es albumot Póka Egon, Tanka Balázs, Mc Columbo és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 12-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Kalandra fel

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, A.E. Bizottság

A.E. BIZOTTSÁG - KALANDRA FEL (Start, 1983)

A képzőművészekből verbuválódott Bizottság csak a nyolcvanas évek első felében létezett, és mindössze két albumot adott ki. Az újhullámos underground társulat eleinte fekete báránynak számított a hatalom szemében, de miután nevet változtattak (eleinte Központi Bizottságnak hívták őket), meglepő módon lemezszerződéshez jutottak. Az anyag valójában két koncerten lett felvéve, és a stúdióban barkácsoltak belőle albumot, melyen megfér a beat, a jazz-punk, a dadaizmus, a meditatív hangulat és a komplett őrület is, bár az együttes saját magát a "szabadidő-zene" kategóriába sorolta.

Hihetetlen módon az összes megjelent példányt elkapkodták a vásárlók, hivatalosan 20000 példány kelt el, de ef Zámbó István szerint ennek a számnak akár a kétszerese is igaz lehet. Ami azt is jelentette, hogy több tízezer hazai háztartásban hallgattak olyan örökbecsű underground dalokat, mint a Ne nagyon gesztikulálj, az Egy lány kéne nekem, a Már megint ez a depresszió vagy a Szerelem szerelem.



Az 1983-as albumot Wahorn András és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 11-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Disco

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Republic

REPUBLIC - DISCO (EMI-Quint, 1994)

A kárpátaljai származású Cipő által alapított Republic 1990-ben tűnt fel a Repül a bálna című slágerrel, és gyorsan az ország egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát. Az együttes szinte futószalagon gyártotta a rádiókompatibilis popdalokat (Neked könnyű lehet, Jó reggelt kívánok, Sírás lesz a vége, Szeretni valakit valamiért, Törjön szét, Nagy bajban van a barátom), és 1994-re már az ötödik hivatalos albumánál tartott.


Ez volt a Disco, melynek csak a címe idézte a táncparkettek világát, ugyanis az együttes továbbra is a tőlük megszokott enyhén alterrockos, könnyed, nem túl komoly hangvételt prezentálta. Szinte az összes dal Cipő egyedüli szerzeménye, és hogy mennyire szerette a közönség ezt a lemezt, azt jól mutatja, hogy a Disco 70 hétig szerepelt egyhuzamban a Mahasz listán, egy olyan korszakban, amikor még számottevő lemezeladásról beszélhettünk. A legnagyobb sláger a lemezen kétségtelenül A 67-es út, melyet állítólag az ihletett, hogy Balatonlellén, a jelzett út mentén nyert meg a Republic egy tehetségkutató fesztivált még a kezdetek kezdetén.


Az 1994-os albumot Boros Csaba (Republic), Tanka Balázs (Turbo) és Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 10-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50/7 – A hetedik

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, 7. adás, podcast

Izgalmas keresztmetszetet adtunk a nyolcvanas-kilencvenes évek magyar underground kínálatából a Petőfi TOP 50 vasárnapi adásában. Veszélyes út, amin járunk, hiszen egyre inkább előtérbe kerül a kérdés a hetedik adásban: mi férhet még bele az utolsó húszba? Szerelem ide, szerelem oda, nem minden egyformán popzene, és akárhogy is fáj, lehull minden sztár…  

Heti válogatásunkba került a Republic legnagyobb slágerét, a 67-es út című dalt is tartalmazó lemeze, a képzőművészek alkotta A.E. Bizottság eklektikus albuma, ami kész csoda, hogy egyáltalán megjelent, a Hobo Blues Band legszebb, keserű blues-himnuszok mellett József Attila vers-átértelmezést is rejtő lemeze, a nyolcvanas évekbeli magyar underground újhullámot megtestesítő Európa Kiadó albuma, és végül az eredeti Bikini, vagyis Nagy Feró Németh Alajossal alapított dadaista punkzenét játszó együttesének lemeze. 



A ma este megidézett albumokat a jövő héten esténként sorra visszahallgathatjátok a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 magyar album - 7. adás: 

 

Republic - Disco (1994)

A.E. Bizottság - Kalandra fel (1983)

Hobo Blues Band - Oly sokáig voltunk lenn (1982)

Európa Kiadó - Popzene (1987)

Bikini - Hova lett… (1983)



Hozzászólnál? Itt lehet!

Petőfi TOP 50: FG-4

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Fonográf

FONOGRÁF – FG-4 (Hungaroton, 1976)

Amikor az Illés úgymond feloszlott, a tagok nem sokat tétlenkedtek: a Szörényi testvérek, valamint Bródy János máris új zenekart alapított Tolcsvay Lászlóval, Móricz Mihállyal és Németh Oszkárral. A hangzás némileg folkosabb, countrysabb lett az Illéshez képest, de a popos dallamérzékenység továbbra is megmaradt, ráadásul még felbukkantak progrockos, sőt, akár hard rockos elemek is.


A Fonográf nem szimpla zenekar volt, hanem alkotói műhelyként is működött, a zenészek pedig jó pár lemezt készítettek szólóelőadók számára. Természetesen azért a saját dolgaikra is alaposan odafigyeltek - az 1974-es címnélküli első albumot, majd a Rejtő Jenő ihlette Na mi újság Wágner urat követően rukkoltak elő FG-4 című albumukkal, ami valójában csak a harmadik lemezük volt. Egy kicsit space-esebb a hangulat, mint korábban, a vokálharmóniák viszont ugyanolyan lenyűgözőek, mint korábban. A Levél a távolból, a Zöld sárga rózsa és a Végtelen szerelem a hetvenes évek legszebb magyar felvételei közé tartoznak.


Az 1976-os albumot Tolcsvay László, Kardos-Horváth János és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 7-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Jégre teszlek

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Ganxsta zolee és a Kartel

GANXSTA ZOLEE ÉS A KARTEL – JÉGRE TESZLEK (Sony Music, 1997)

Zana Zoltán a kilencvenes évek legelején a Sex Action dobosaként tűnt fel, az évtized közepére viszont zenekart és műfajt váltott, és Ganxsta Zolee néven meghonosította Magyarországon a gengszter-rapet. Az NWA inspirálta lemezcímmel ellátott Egyenesen a gettóból (rajta a Boom a fejbe című kislemezzel) már sikeresen megadta az alaphangot, a nagy dobás viszont az 1997-es Jégre teszlek volt - ennek a címe utal Zolee hatalmas jéghokimániájára is.


A Pierrot producerkedésével készült album igazi hip hop mű intróval és outróval, közte pedig olyan, szállóigékben is gazdag alapvetésekkel, mint a Ki a fasza gyerek, a Stricik és kurvák, valamint a Deák Bill-féle Rossz vér átdolgozása gengszter-rap verzióban.


Az 1997-es albumot Ganxsta, Eckü és Mentha (Hősök), illetve Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 6-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Utálom az egész XX. századot

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Beatrice

BEATRICE – UTÁLOM AZ EGÉSZ XX. SZÁZADOT (Quint Records, 1991)

Fura karriert járt be a Beatrice - 1969-ben alakult lányzenekarként, két évvel később csatlakozott Nagy Feró, hard rock, később glam rock feldolgozásokat játszottak, aztán jött a diszkós korszak. Az AC/DC és a Ramones hatására punkosodni kezdtek, jöttek a betiltások, feloszlás, Feró átment a Bikinibe, aztán onnan kilépve újraalakította a Ricét.


Ők lettek a rendszerváltás legnépszerűbb zenekara, és az 1991-es Utálom az egész XX. századot című albumukkal tényleg mindent elértek idehaza (ez általában teltházas Budapest Sportcsarnokos fellépést jelent). A lemezen szerepelnek monumentálisabb szerzemények (a nyitó XX. század, illetve a záró Én is egy kicsit), a nagy sikert viszont a rövid és komolytalan slágerek biztosították. Az azonnal kocsmaklasszikussá avanzsáló 8 óra munka, valamint a Pancsoló kislány punkos feldolgozása bizonyították, hogy a zenekar egyáltalán nem vette komolyan magát.


Az 1991-es albumot Nagy Feró, Halász Ferenc (Depresszió) és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 5-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Komár László

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Komár László

KOMÁR LÁSZLÓ – KOMÁR LÁSZLÓ (Hungaroton-Pepita, 1981)

Noha az arca a nála jóval fiatalabb Duran Duran frontember Simon LeBonéra hasonlított, Komár Lászlót mindenki csak a magyar Elvis Presleyként emlegeti. Jó pár zenekarban megfordult, mire beindult a szólókarrierje, és 37 éves volt, amikor az első önálló lemeze megjelent. A cím nélküli album természetesen nem áll messze Elvis szellemiségétől, és az akkor tájt rendkívül nagy sikereket arató Hungáriának is köszönhetően valóságos rock and roll revival alakult ki hazánkban.


A Komár-lemez az Omega tagjainak a producerkedésével készült, a hangszerelés ennek is köszönhetően impozáns, a dalszerzők között még a Bródy-Szörényi páros is felbukkan, slágerekben pedig egyáltalán nincs hiány. A Táncoló fekete lakkcipők és a Mondd kis kócos a magyar poptörténet legismertebb dalai közé tartoznak, az album sikeréről pedig mindennél többet elmond a százezres eladott példányszám.


Az 1981-es albumot Nagy Tibor zeneszerző, Egri Péter (Mystery Gang) és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 4-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Levél nővéremnek

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Cseh Tamás

CSEH TAMÁS / MÁSIK JÁNOS – LEVÉL NŐVÉREMNEK (Hungaroton Gong, 1977)Ha létezik énekes/dalszerző legenda Magyarországon, akkor az egész biztosan Cseh Tamás. Noha zeneileg nem sok közös vonás van bennük, de azért egy érdekes párhuzamot találni Elton Johnnal: amíg az angol szupersztár Bernie Taupinra bízta a szövegeket, addig Cseh Bereményi Gézában találta meg az ideális dalszerző partnert.

A hetvenes évek közepe táján aztán még valaki bejött a képbe: a jazz-zenész Másik János, akivel - hosszas színpadi előadássorozatot követően - 1977-ben elkészült a Levél nővéremnek című album. A mindössze 40 perces játékidő alatt 23 dal csendül fel, visszafogott hangszereléssel, de annál több ötlettel és emlékezetes szófordulattal. A Budapest, a Presszó, a Tanulmányi kirándulás, A hatvanas évek vagy a Krakkói vonat még a klasszikusokban gazdag Cseh Tamás életműből is magasan kiemelkedik.


Az 1977-es albumot Másik János, Farkas Roland "Wolfie" és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be november 3-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50/6 - Legendák

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, 6. adás, podcast

Öt újabb lemezt mutatunk be a Petőfi TOP 50 válogatásunkból, öt teljesen eltérő stílusban született albumot, amelyek előadói mégis mind legendákká váltak, hatásuk tagadhatatlan. 

Az egyikük egy szál gitárral, a korhangulatot máig kristálytisztán közvető dalokkal hódította meg az országot, a másik a magyar Elvisként vált ismertté, és aratott hallatlan sikert első szólólemezével, a harmadik zenekart és műfajt váltva honosította meg Magyarországon a gengszter-rapet. A heti válogatásba került egy többször átalakult, sőt egy ideig be is tiltott zenekar, amely rövid és komolytalan slágerekkel vált a rendszerváltás korának kedvencévé, valamint az Illés feloszlásával létrejött, alkotóműhelyként is működő együttes, amelynek a hetvenes évek legszebb folkos, countrys dalait köszönhetjük.



Cseh Tamás, Komár László, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Beatrice és a Fonográf egy-egy lemezét mutattuk be vasárnap este a Petőfi TOP 50 magyar album sorozatunk hatodik adásában. Az albumokat a jövő héten esténként sorra visszahallgathatjátok a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 magyar album – 6. adás:


Cseh Tamás / Másik János – Levél nővéremnek (1977)

Komár László – Komár László (1981)

Beatrice – Utálom az egész XX. századot (1991)

Ganxsta Zolee és a Kartel – Jégre teszlek (1997)

Fonográf – FG-4 (1976)



Hozzászólnál? Itt lehet!

Petőfi TOP 50: Rossz vér

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Deák

DEÁK „BILL” GYULA – ROSSZ VÉR (Hungaroton, 1984)Bill a Hobo Blues Bandben előbb vendégként, majd hivatalos tagként tette le a névjegyét, a legtöbben viszont az István a király című rockoperában ismerték meg a nevét. A hatalmas siker azonnal szólólemezért kiáltott, mely hamar meg is jelent - jelentős részben a HBB zenészeinek közreműködésével, ami azért is nagy szó, mert az együttes ugyanabban az évben jelentette meg monumentális magnum opusát, a Vadászatot.

A Rossz vér dalain is érződik, hogy akkoriban csúcsformában volt a csapat, elég csak meghallgatni a később Ganxsta Zoliék által is fel-, avagy átdolgozott címadó dalt, a képernyőbámulást már akkor az ördögtől valónak tituláló Mindenem a tévét, a kiváló dalszövegű Középeurópai Hobo Blues III-at, vagy a rockdiszkók örök kedvencét, a Felszarvazottak balladáját.

Bill egész biztosan a valaha élt legnagyobb magyar bluesénekes, és hogy mennyire jó éve volt neki 1984, azt jól jelzi, hogy ő léphetett fel akkor Chuck Berry előtt a néhai Budapest Sportcsarnokban, és az amerikai rockandroll sztár a következőt nyilatkozta róla: "Bill a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam."


Az 1984-es albumot Póka Egon, Mc Columbo és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be október 31-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: ShenKick

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Punnany Massif

PUNNANY MASSIF – SHENKICK (AM:PM Music, 2010)Felcser "RendbenMan" Mátét és Farkas "Wolfie" Rolandot még 1994-ben, általános iskolásként hozta össze a sors, hip-hop zenéket hallgattak agyba-főbe, közel egy évtizeddel később pedig beindították a Punnany Massifot. Jó sok tagot toboroztak maguk köré, és 2006-ra elkészültek első albumukkal, a Körkorképpel, melynek anyagát a zenészek maguk a 'társadalmi funk' kategóriába sorolták. A debüt kellőképpen felkeltette az érdeklődést a pécsi zenekar iránt, a 2010-es folytatás pedig már a nagy befutást is meghozta.

A ShenKick címre hallgató 100 perces dupla album ambiciózus vállalkozás volt, üresjárat alig van rajta, nagyszerű pillanat viszont annál több. Szerepelnek rajta pécsi illetőségű vendégek (Beck Zoltán, Takáts Eszter), váratlan operabetét (a Harmónia című dalban), és hallhatunk rajta főhajtást a nem sokkal korábban elhunyt Cseh Tamás előtt. A legjobb számok közé a reggae-s Hétvégre és a Eurythmics-t hangmintázó Antika tartoznak, bár nehéz ebből az egységes munkából csúcspontokat kiemelni.


A 2010-es albumot Farkas Roland (Wolfie) és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be október 30-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Bál az Operában

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, KFT

KFT – BÁL AZ OPERÁBAN (Hungaroton, 1984)Ahogy a Heaven Street Seventől a Jazz vagy a Bródy János-féle Hungarian Blues, úgy a Bál az Operában is megtévesztő cím, hiszen a KFT legfeljebb amolyan groteszk, már-már paródiaszerű megközelítéssel él a műfaj irányában. A különböző újhullámos együttesek (The Cars, Devo, The Police) bűvöletében induló négyes az 1981-es Táncdalfesztiválon tűnt fel a Bábu vagy című dallal, majd nem sokkal később jött a Macska az úton album, illetve annak folytatása, a slágertelen Üzenet a liftből.

A dalszerzői véna aztán a következő lemezre eredményezett újabb gyöngyszemet, az Afrikát, mely valószínűleg az elmúlt harminc év legtöbbet játszott magyar dala. A Bál az Operában persze nem csak emiatt maradt emlékezetes, hiszen ott van még rajta a bravúros dallamvezetésű címadó dal, a Maldoror a rémkirály, a Dzsungelharc vagy a Piroska és a Farkas. A kerek jubileum alkalmából a KFT nemrég az A38 Hajón teljes egészében eljátszotta az albumot.


Az 1984-es albumot Bornai Tibor és Márton András, illetve Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be október 29-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Szívhangok

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Máté Péter

MÁTÉ PÉTER – SZÍVHANGOK (Hungaroton-Pepita , 1980)A magyar poptörténet is bővelkedik sajnos tragikusan fiatalon elhunyt zenészekben. Máté Péter ebbe a kategóriába tartozik, és manapság inkább táncdalénekesként, az anyukák kedvenceként gondolnak rá sokan... Tény viszont, hogy pár éve az Elmegyek című dalát választották meg minden idők legnagyobb magyar slágerének egy online szavazáson.

Fontos megemlíteni, hogy munkássága jócskán túlnőtt a táncdalénekes kategórián, elég csak meghallgatni Szívhangok című, 1980-as első szólólemezét, mely konceptalbumnak tekinthető, és a felnőtté válásról szól. Máté állandó szövegíró partnerével, S. Nagy Istvánnal szerezte a dalokat (a felvételekben a Karthago együttes segédkezett), amelyek közül a Megszülettem, illetve a Szabadíts meg a szorongásoktól még a hét perces játékidőt is átlépi. És hogy a sors mennyire ironikus és kegyetlen tud lenni: négy évvel a Szívhangok után Máté Péter szívrohamban hunyt el, mindössze 37 évesen.


Az 1980-as albumot Victor Máté (zenész, zeneszerző, a Magyar Rádió korábbi zenei rendezője) és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be október 28-án, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50: Mondd el

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, Bikini

BIKINI – MONDD EL (HUNGAROTON START, 1987)Nagy Feró a nyolcvanas években kivált a Bikiniből, mellyel két rendkívül stílusos, műfajilag nehezen behatárolható lemezt készített. Állítólagos anyagi és művészi viták miatt Feró 1985-ben kiszállt, és a Rolls Frakció énekese, D. Nagy Lajos lett a frontember, akivel a Bikini elég komoly metamorfózison ment keresztül. Már a vele készült első album, az Ezt nem tudom másképp mondani is a később védjeggyé váló enyhén hard rockos hangzást hozta, az 1987-es Mondd el pedig már egy igazi "új-bikinis" album.

Feró szelleme azért még jelen van, erre az albumra is szállított dalszövegeket, Trunkos Andrással egyetemben. Az alig több mint fél órás lemez számos dala a mai napig közönségkedvenc, például az Adj helyet, a Fagyi vagy a bakaélet nehézségeit taglaló Nehéz a dolga, melyet nagy valószínűséggel az egy évvel korábbi, hasonló témájú Status Quo sláger (In The Army Now) ihletett.


Az 1987-es albumot Németh Alajos (Lojzi) és Nagy István Steve társaságában Babucs Kriszta mutatja be október 27-én, 21 órától a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50/5 – Korszakhatárok

Címkék: Petőfi TOP50 magyar album, 5. adás, podcast

Mitől számított olyan hihetetlen erős korszaknak a nyolcvanas évek első fele a magyar pop- és rockzene történetében? Ezen a héten négy olyan lemezt mutatunk be a Petőfi TOP 50 magyar album válogatásból, amelyek erre a kérdésre adhatnak választ. De az ötödik sem teljesen kakukktojás: a mai adásba a magyar hip-hop robbanásszerűen befutó új generációjából is beemeltünk egy albumot a listánkról – kontrasztként, hogy mai füllel is halljuk, milyen az, amikor jól érzékelhetően korszakhatárhoz érkezik a magyar könnyűzene… 

Heti válogatásunkba került a Bikini Nagy Feró kiválása utáni időszakának egyik legfontosabb lemeze, Máté Péternek az a szólóalbuma, amelyiken végre kilépett a táncdalénekes szerepéből, az újhullámos KFT minden idők egyik legnagyobb magyar slágerét tartalmazó albuma, a Punnany Massif sikerét és országos ismertségét meghozó duplalemeze, és végül a legfeketébb hangú fehér énekes, Deák Bill Gyula első szólólemeze.



sorozat ötödik adásában bemutatott albumokat a jövő héten esténként sorra visszahallgathatjátok a Kultúrfitneszben!


Petőfi TOP 50 magyar album – 5. adás:


Bikini - Mondd el (1987)

Máté Péter – Szívhangok (1980)

KFT - Bál az Operában (1984)

Punnany Massif - Shen Kick (2010)

Deák Bill Gyula – Rossz vér (1984)



Hozzászólnál? Itt lehet!

Közösség

Kapcsolat

Honlap: petofiradio.hu

E-mail: nagyonzene@mtva.hu


Közösség: Facebook, Youtube, Instagram